De energieadviseurs van de pilot ‘de Energiebox’ gaven deze week hun 1.000ste gratis energieadvies. De gemeente Eindhoven en de Eindhovense woningcorporaties, ‘thuis, Trudo, Woonbedrijf en Wooninc., zijn enthousiast over de resultaten en hebben besloten om de pilot met minimaal een jaar te verlengen.

Over de Energiebox

De Energiebox is een initiatief waarbij werkzoekende 50-plussers worden opgeleid tot deskundig energieadviseur. Inwoners uit de gemeente Eindhoven krijgen van hen een gratis energieadvies en de Energiebox: een doos vol energie¬besparende producten. Het idee is dat inwoners met kleine aanpassingen relatief veel besparen en zich beter bewust worden van hun eigen invloed op hun energieverbruik. Deelnemers beoordelen het advies gemiddeld met een 8,1.

Gepersonaliseerd advies

Tijdens het advies lopen de adviseur en de bewoner samen (digitaal) door de woning om te kijken hoe men energie kan besparen. Hierna volgt een uitgebreid persoonlijk adviesrapport, met een schatting van de besparing per tip.

Gemiddelde besparing van € 200 per jaar op de energierekening

Het project richt zich met name op mensen met een smalle beurs. Met eenvoudige aanpassingen in huis én in hun gedrag kunnen bewoners jaarlijks gemiddeld zo’n € 200 per jaar besparen.

Van 4 naar 14 adviseurs

Het project startte begin dit jaar met vier energieadviseurs. Inmiddels zijn 14 adviseurs opgeleid. Eén van hen is al doorgestroomd naar een nieuwe baan. De adviseurs hebben nu allemaal een contract tot einde van het jaar, nu de pilot verlengd is.

Duurzaamheidspact

De Energiebox is een project van het Duurzaamheidspact, dat de gemeente Eindhoven, de vier Eindhovense corporaties en hun huurders¬vertegenwoordiging begin 2018 sloten. Zij willen de verduurzaming in Eindhoven versnellen door slim samen te werken. Met elkaar, maar ook met kennisinstellingen en marktpartijen.

Kijk voor meer informatie op de website van Energiebox.