De nieuwe woningen aan de Neushoornstraat en Tijgerstraat in de Eindhovense buurt Tivoli zijn opgeleverd. Waar eerst 50 vooroorlogse woningen stonden, staan nu 63 duurzame, betaalbare en levensloopbestendige huurwoningen rondom een groen binnenhof. De woningen zijn in fases opgeleverd en de laatste bewoners kregen 29 mei de sleutel van hun nieuwe huis. Bijna de helft van de woningen heeft Woonbedrijf verhuurd aan bewoners die eerder in Tivoli gewoond hebben. Zij dachten ook mee over de indeling van de woning, de inrichting van de binnentuinen en de naam: Wildhoek.

Een mix van betaalbare woningen voor de buurt

De nieuwbouw bestaat uit verschillende woningtypen: 32 rijwoningen, 16 boven- en benedenwoningen en 15 appartementen. Woonbedrijf heeft alle woningen verhuurd, bijna de helft aan bewoners die voor de bouw van de nieuwe woningen al in Tivoli woonden. Door de verschillende soorten woningen kunnen bewoners in hun vertrouwde buurt blijven als ze bijvoorbeeld naar een gelijkvloerse woning willen of als jongeren op zichzelf willen gaan wonen. De rijwoningen zijn geschikt voor bewoners ouder dan 55 jaar of mindervaliden. De bovenwoningen hebben geen lift en zijn daarom vooral geschikt voor jongere bewoners. De meeste woningen en appartementen hebben een huurprijs rond de €607, - .

Bewoners ontwerpen mee

Een werkgroep van belangstellenden heeft vanaf de start meegedacht over het ontwerp van de nieuwbouw, de indeling van de woningen en de buitenruimte. De nieuwe bewoners konden tijdens 2 workshops ideeën aanleveren voor de inrichting van het binnenterrein. Woonbedrijf vroeg bewoners bovendien om mee te denken over een verzamelnaam voor de nieuwe woningen. Zij konden een voorstel indienen bij Woonbedrijf, dat uiteindelijk de knoop doorhakte. De keuze is gevallen op "Wildhoek". Een toepasselijke naam, want de woningen vormen samen een driehoek. Boven de poort aan de Neushoornstraat is de naam ingelegd met stenen uit de oude huizen.

Duurzame woningen

De nieuwe woningen zijn gasloos en hebben energielabel A+++. Op de bovenwoningen liggen zonnepanelen. Ook liggen er op het plat dak van de appartementen zonnepanelen waarbij de opgewekte stroom wordt gebruikt voor de lift. De andere woningen hebben geen panelen omdat ze al extra goed geïsoleerd zijn. De dakramen van de nieuwe woningen zijn tevens gemaakt van hergebruikt hout.

De 50 oude woningen zijn in 2018 duurzaam gesloopt en Woonbedrijf heeft materialen opnieuw gebruikt in de nieuwbouw. Het oude metselwerk is verkruimeld en op locatie gebleven, waarna het is hergebruikt als fundering van de parkeerplaatsen. De oude stenen zijn niet alleen hergebruikt voor de naam Wildhoek in de gevel, ze zijn ook terug te vinden in het kunstwerk in de vorm van een neushoorn dat een plek heeft gekregen in de binnentuin.

Cultuurhistorisch karakter

De woningen zijn ontwikkeld in opdracht van Woonbedrijf en zijn gebouwd door Bouwbedrijf Van Montfort. Het ontwerp is van KAW Architecten en past goed bij het cultuurhistorische karakter van de wijk. Zo stonden er in de oude woningen 2 poortgebouwen en er zijn nu ook 2 poortgebouwen nieuw gebouwd. Green&So en Studio Schep hebben de binnentuin ontworpen.