Zaterdag 9 mei wordt het verbindingsinitiatief "de smaak van Lievendaal" officieel afgetrapt. Eindhovense organisaties Springplank, Woonbedrijf, WIJeindhoven en CKE-buurtcultuurfonds hebben de handen ineengeslagen om tijdens de coronacrisis de bewoners van Woonbedrijf en bewoners van Springplank bij elkaar te brengen. Start Foundation financiert het project. Morgen ontvangen de buurtbewoners een zakje koekjes en informatie over het project onder het genot van livemuziek, uiteraard op gepaste afstand.

Nauw verbonden

Het project startte met het idee om bewoners van Springplank, de maatschappelijke organisatie die zich richt op het naar werk begeleiden van mensen die (bijna) zonder woning zitten, een interne koksopleiding aan te bieden. Voor de opleiding wordt de gemeenschappelijke keuken van de 24-uursopvang van Springplank in Lievendaal gebruikt. Woonbedrijf haakte aan om de wijk Lievendaal, waar de woningcorporatie ongeveer 900 sociale huurwoningen verhuurt, bij dit initiatief te betrekken. Vanuit dat idee kunnen wijkbewoners elkaar opgeven om een verse warme maaltijd te ontvangen die gekookt is door de koks-in-opleiding van Springplank. WIJeindhoven en CKE zetten hun netwerken in om lokale sponsors te vinden en bewoners te informeren over het project. Zij ondersteunen de komende twee maanden, de loopduur van het buurtproject, ook bij het ophalen van recepten en verhalen bij bewoners die vervolgens gedeeld worden in de wijk. Door elkaar op die manier een warm hart toe te dragen en de verhalen achter de gerechten te vertellen, willen de Eindhovense organisaties de bewoners nauwer met elkaar verbinden.

De koks in spe worden opgeleid door topchef Mounir Toub, bekend van onder andere 24Kitchen en Kook mee met MAX. Na afloop ontvangen zij een certificaat waarmee ze een grotere kans hebben op een baan als kok. Door te participeren in dit project worden de jonge bewoners dus klaargestoomd voor de arbeidsmarkt, terwijl de buurt er ook van profiteert.

Werk als katalysator

De filosofie van Springplank is dat werk de katalysator is voor ieder mens. Een gevolg van de corona-crisis is dat het begeleiden van mensen die hun huis (dreigen te) verliezen voor een aantal kandidaten niet meer mogelijk is, zoals bijvoorbeeld arbeidservaring opdoen in de horeca. Vanuit die filosofie is het idee ontstaan om de doelgroep te blijven activeren. Thijs Eradus, directeur van Springplank geeft aan: "Ook in tijden van corona vinden we onze filosofie ‘werk als katalysator’ het uitgangspunt en willen we kandidaten blijven activeren".

Mooi leefbaarheidsinitiatief

Volgens Ingrid de Boer, algemeen directeur bij Woonbedrijf, is het "een mooi leefbaarheidsinitiatief om mensen samen te brengen". De Boer: "De bewoners van Springplank kunnen zich op deze praktische en leerzame manier inzetten voor hun medebewoners van de wijk. Kwetsbare bewoners of mensen die het nu moeilijk hebben, worden hiermee geholpen en krijgen een warme maaltijd." Lex van Eijndhoven, directeur van WIJeindhoven, sluit zich aan bij de woorden van De Boer. "Fijn hoe er in deze donkere periode zo goed omgedacht wordt van ‘kan niet’ tot ‘samen kan het anders", aldus Van Eijndhoven.