Spinnerswal en Weversdok: betaalbare huurwoningen in centrumwijk Helmond


De bouw van 76 huurappartementen van Woonbedrijf op Suytkade in Helmond is gestart. Aannemer Ballast Nedam Zuid is begonnen met het aanleggen van de fundering voor de twee appartementengebouwen vlakbij Palladio. Het zijn studio's en appartementen voor 1 of 2 personen. De huurprijs ligt tussen €425,00 en €650,00 dus huurtoeslag aanvragen is mogelijk.

De woningen zijn verdeeld over 2 gebouwen met ieder 38 sociale huurappartementen. De gebouwen komen aan beide uiteinden van het halfronde Palladio-complex en naast de Motte, de heuvel in het midden van de wijk. Het ene gebouw komt op de kruising van de Suytboulevard met de Frontonstraat, het andere bij de Kanaalboulevard en de Timpaanstraat. De appartementen worden verhuurd via de website van Woonbedrijf en Wooniezie. De verhuur zal waarschijnlijk starten in het najaar van 2020. Als de bouw volgens planning verloopt zijn de woningen medio 2021 klaar. Het is mogelijk dat die planning vanwege het beleid rondom het coronavirus aangepast moet worden.

Woonbedrijf wilde de start van de bouw graag vieren met omwonenden en alle mensen die betrokken zijn bij het project. Helaas hebben we dat moeten afzeggen vanwege het coronavirus. We hopen dat we bij een andere mijlpaal van de bouw, het toch samen kunnen vieren.

Mooie mix

Wethouder Van den Waardenburg: "Ik ben verheugd dat op deze plek 2 gebouwen verrijzen waar sociale huurwoningen gerealiseerd worden. Met deze betaalbare én duurzame appartementen hebben we een mooie mix op Suytkade. Ik ben er van overtuigd dat toekomstige bewoners hier veel woonplezier zullen hebben." Paul Terwisscha van Scheltinga, directeur Woonbedrijf: "Woonbedrijf gaat op Suytkade prima, betaalbare huurwoningen bouwen, op loopafstand van het centrum en van het station. We zijn blij dat we zo een bijdrage kunnen leveren aan de voltooiing van Suytkade. Woonbedrijf staat klaar om hier een leefbare buurt te creëren."

Spinnerswal en Weversdok

Op Suytkade hebben alle woongebouwen een eigen naam. Dat vinden (buurt-)bewoners makkelijk. De appartementenblokken van Woonbedrijf gaan Spinnerswal en Weversdok heten. De namen verwijzen naar de textielindustrie die hier vroeger zat en de haven en scheepvaart in Helmond. Alle appartementen zijn straks gasloos. De architectuur past bij de andere gebouwen op Suytkade.

Er komen in totaal:
10 studio's van 35-45 m2 met huurprijs tussen €425,00 en €500,00
12 appartementen met 1 slaapkamer van circa 55 m2, huurprijs minder dan €600,00
52 appartementen met 2 slaapkamers van 55-70 m2, huurprijs tussen €600,00 en €650,00
2 appartementen met 3 slaapkamers van circa 80 m2, huurprijs ongeveer €650,00.

Voor de bewoners zijn er parkeerplaatsen op het terrein, of daarbuiten.

Over Suytkade

Suytkade is in Helmond een begrip, een woonwijk in het centrum met woningen voor allerlei bewoners. Het ligt dichtbij veel voorzieningen, en het station is in de buurt.