Circulaire producten uit ‘waardeloze’ reststromen organisaties
In de Eindhoven Circular Challenge 2019 gingen multidisciplinaire teams van jonge high potentials, gevorderde studenten of pas-afgestudeerden, aan de slag met ‘waardeloze’ reststromen van Eindhovense organisaties mét circulaire ambities. De meest veelbelovende teams worden na de challenge verder begeleid om zich te ontwikkelen tot een echte startup. Ieder team van ongeveer vier deelnemers concentreert zich op één reststroom van een deelnemende organisatie en ontwikkelt binnen zes weken een circulaire oplossing, een eenvoudig businessplan en een tastbare visualisatie van de oplossing. De Eindhoven Circular Challenge is gestart op maandag 4 november en eindigde maandagavond 16 december met de finale. Het winnende team is de Cellulose Factory dat voor het Catharina ziekenhuis een oplossing bedacht om uit het residu van de filterinstallatie nieuw toepasbare producten te maken.
Tweede plaats voor Woonbedrijf
Tijdens de Grande Finale op maandagavond 16 december pitchten de teams hun prototypes en koos de vakjury, met o.a. wethouder Rik Thijs en ondernemer en kunstenares Jalila Essaïdi, een winnaar.
Woonbedrijf eindigde op een gedeelde tweede plaats, met het team Concrete Jungle. Zij vonden een circulaire oplossing voor het gasbetonafval van Woonbedrijf en Baetsen. Het gasbeton wordt op speciale wijze verwerkt in de toepassing voor groene daken. Daarmee is de oplossing circulair en draagt het ook bij aan de andere circulaire doelen op het gebied van duurzame energie (isolatie), biodiversiteit en waterberging. Met deze vinding kan het gasbetonafval een bijdrage leveren aan de te verwachten groeimarkt van groene daken.
Gewoon doen
Woonbedrijf heeft samen met Baetsen heel bewust gekozen voor deelname. "Deze challenge sluit naadloos aan op het doel van onze samenwerkingsovereenkomst en de ambitie op het gebied van circulariteit. Op termijn willen we dat al onze materialen terugkeren en onze woningen worden ontwikkeld uit gesloten kringlopen. Ons afval is de bouwsteen voor een volgend leven. Het is dus vanzelfsprekend dat wij hieraan deelnemen", aldus Michiel Weers projectleider circulair van Woonbedrijf.
Eindhoven Circular Challenge
De Circular Challenge biedt jonge high potentials de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst, door binnen zes weken een business case én prototype te ontwikkelen die bewijzen dat het begrip ‘afval’ bij het vuilnis kan. Het is aan hen om de reststroom van een deelnemende organisatie te veranderen in een waardevol product. Het product moet economisch rendabel en schaalbaar zijn. Vier teams hebben ieder een circulaire, economisch levensvatbare productoplossing gevonden voor één van de afvalstromen van de deelnemende Eindhovense organisaties. Dit zijn Archipel Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, de Gemeente Eindhoven samen met Cure en Woonbedrijf samen met Baetsen.De Circular Challenge heeft al vijfmaal plaatsgevonden, onder andere in Amsterdam en Rotterdam, is lokaal geworteld en heeft een nationale uitstraling. De challenge werd begeleid door circulaire voorlopers, designers en financieel experts.