Onderhoud aan 140 betaalbare huurappartementen in Woensel

Sinds het voorjaar van 2019 staat het appartementengebouw Cliostede met 140 betaalbare huurappartementen in de steigers. Woonbedrijf en aannemer KnaapenGroep zijn hard aan het werk: de liften krijgen een grote onderhoudsbeurt, er komen duurzame installaties op het dak, leidingen worden vervangen en de ventilatie wordt verbeterd. In de woning vernieuwen we waar nodig en gewenst de douche, toilet en keuken. De werkzaamheden zijn eind dit jaar afgerond. Dan zijn de appartementen die in 1971 gebouwd zijn, weer klaar voor de toekomst.

De woningen gaan van energielabel E naar B. De CO2 uitstoot wordt verlaagd en de woningen zijn voorbereid om de woningen straks eenvoudig aan te sluiten op gasloze installatie. Zonnepanelen voorzien de warmtepompen van elektriciteit om het water te verwarmen voor de centrale verwarming. Is er elektriciteit over, dan gaat dit in eerste instantie naar de lampen en liften in de trappenhuizen. Is er dan nog over, dan leveren we terug aan het net. We verwachten dat het totale energieverbruik van de woningen lager wordt. De uiteindelijke besparing van energiekosten is natuurlijk afhankelijk van het gebruik van de bewoner.

Maatwerk, ontmoeten en activiteiten

In Cliostede hebben de bewoners een vrij hoge gemiddelde leeftijd. De werkzaamheden zijn al ingrijpend, maar voor deze groep hebben ze nog veel meer impact. Daarom geven Woonbedrijf en KnaapenGroep veel persoonlijke aandacht. Voordat de werkzaamheden beginnen in de woning gaan we bij ze langs. Als er een hulpvraag is, dan leveren we maatwerk.

Ook het vervangen van de liften was erg ingrijpend voor de bewoners. Tegen de steigers stond een tijdelijke lift. Die was ook geschikt voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of rollator. De aannemer heeft de bewoners rondgeleid en alles over de tijdelijke lift uitgelegd zodat ze die goed en zonder angst konden gebruiken.

Omdat veel bewoners overdag thuis zijn, bieden we ze een rustwoning in het nabijgelegen appartementengebouw. Verder kunnen ze elkaar ontmoeten in Tante Keet, een keet ingericht als woonkamer waar de bewoners even aan de drukte kunnen ontsnappen en een kopje koffie of thee drinken.

Metamorfose voor bewoners

Er zijn ook allerlei activiteiten georganiseerd in samenwerking met het naastgelegen Summa Beauty & Lifestyle. Studenten verzorgden diverse workshops zoals nagels lakken, föhnen en gaven de bewoners een metamorfose. Dus niet alleen de woning is onder handen genomen, de bewoners ook. En als er werkzaamheden in de keuken waren, konden de bewoners ‘eten wat de pot schaft’ bij de afdeling Summa Horeca.

Al deze activiteiten waren niet alleen een goede afleiding als het te druk was in de woning, maar heeft er ook voor gezorgd dat de bewoners elkaar meer ontmoetten. Zo zijn er weer nieuwe vriendschappen ontstaan die voortgezet kunnen worden, ook als de appartementen weer klaar zijn.