Check altijd wie de verhuurder of eigenaar is

Een paar dagen geleden is een sociale huurwoning van Woonbedrijf door een oplichter aan circa 20 mensen verhuurd. De gedupeerden hebben daar veel geld voor betaald. Natuurlijk zijn we hier van geschrokken en we betreuren het zeer dat de gedupeerden veel geld kwijt zijn. Woonbedrijf is meteen na het eerste signaal een onderzoek naar de huurder gestart en heeft de huurder gesommeerd om de huur op te zeggen.

Wat doet Woonbedrijf om dit soort praktijken te voorkomen?

Een huurder mag een woning niet onderverhuren zonder toestemming van Woonbedrijf. Als een huurder ervoor kiest om iemand anders tijdelijk in zijn of haar huis te laten wonen, dan moet hij 'huisbewaring' aanvragen. Woonbedrijf checkt dan altijd de gegevens van deze tijdelijke bewoner. Ook hebben we een persoonlijk gesprek met onze huurder en de eventuele tijdelijke bewoner. In dit specifieke geval is geen huisbewaring aangevraagd.

Wat is er aan de hand?

Op internet wordt vaak (tijdelijke) woonruimte te huur aangeboden via Marktplaats, Facebook of andere sites. Helaas zitten er soms oplichters achter deze advertenties. Die proberen geld afhandig te maken van nietsvermoedende woningzoekenden.

Wat zijn signalen? Hoe herken je een oplichter?

Als je reageert op een advertentie, zoek dan altijd uit wie de eigenaar van de woning is. Vraag om het originele huurcontract tussen verhuurder en huurder. Bij twijfel, bel naar de verhuurder. Je kunt ook op www.kadaster.nl opzoeken wie de eigenaar is.

Nog enkele tips:

Betaal niet voor de daadwerkelijke sleuteloverdracht.
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.

Wat kun je doen als je in aanraking komt met fraude?
Meld het bij de verhuurder of eigenaar van de woning. Doe ook aangifte bij de politie en meld het bij www.fraudehelpdesk.nl.