Bouwen voor de buurt

Waar eerst 50 vooroorlogse huurwoningen stonden gaven nu bewoners uit de buurt Tivoli het startsein voor de bouw van 63 nieuwe woningen. De helft van deze betaalbare huurwoningen heeft woningcorporatie Woonbedrijf verhuurd aan bewoners uit de wijk. Zij kunnen nu in hun vertrouwde buurt blijven wonen.

De nieuwe bewoners hielpen een handje mee met de bouw aan de Neushoornstraat en Tijgerstraat. Ze legden een betonnen vloerplaat en ook directeur Paul Terwisscha van Woonbedrijf en wethouder Yasin Torunoglu staken hun handen uit de mouwen.

Mee-ontwerpen

Een werkgroep van belangstellenden heeft vanaf de start de woningen mee-ontworpen. Ook hebben zij meegedacht over de volgorde van de verhuur aan mensen uit de buurt. Het ontwerp van de nieuwe woningen past goed bij het cultuurhistorische karakter van de wijk.

Er stonden 2 poortgebouwen en er komen ook 2 poortgebouwen terug. De woningen liggen rondom een gemeenschappelijke binnentuin of parkeerterrein. Ook bij het ontwerp van het binnenterrein zitten de toekomstige bewoners aan het stuur.

Bouwen voor de buurt

Nu komen er ook andere woningen in de buurt dan alleen eengezinswoningen. De bewoners krijgen zo meer keuze en kunnen, als ze bijvoorbeeld naar een gelijkvloerse woning willen, in de buurt blijven wonen. En er is aanbod voor jongeren die op zichzelf willen wonen. Hierdoor kunnen familieleden bij elkaar in de buurt wonen. In de nieuwbouw komen straks 3 generaties van 1 familie (moeder, dochter en kleinzoon) en een oma en haar kleindochter.

Nieuwe woningen

Er komen 63 woningen: 29 rijwoningen, 3 gezinswoningen, 8 bovenwoningen, 8 benedenwoningen en 15 appartementen. De rijwoningen zijn voor bewoners ouder dan 55 jaar. De bovenwoningen hebben geen lift en zijn daarom vooral geschikt voor jongere bewoners. De meeste appartementen en woningen krijgen een huurprijs rond de €607,00. De drie gezinswoningen komen rond de €651,00. De nieuwbouw is gasloos en heeft energielabel A++.

Hergebruik

De 50 oude huurwoningen zijn duurzaam gesloopt in 2018. Zo zijn de kozijnen en voordeuren opgeslagen om weer te gebruiken. De oude poorten van de poortgebouwen gebruiken we in de nieuwbouw. Het verkruimelde metselwerk is de fundering van de parkeerplaatsen.

Verhuur

Bewoners uit Tivoli en leden van de werkgroep kregen voorrang om door te stromen naar een nieuwbouwwoning in hun eigen buurt. De overige woningen adverteert Woonbedrijf vanaf 21 mei op de website.

De woningen zijn in opdracht van Woonbedrijf ontwikkeld en worden gebouwd door Bouwbedrijf Van Montfort. Het ontwerp is gemaakt door KAW-architecten. We verwachten dat de woningen in het voorjaar van 2020 klaar zijn.