D​e transformatie van Strijp-S is donderdag 16 mei bekroond met de toonaangevende NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling. Wethouder Yasin Torunoglu (Ruimtelijke ontwikkeling) nam de prijs samen met VolkerWessels, Trudo en Woonbedrijf in ontvangst tijdens de Dag van de projectontwikkeling in Den Bosch.

Lof van de jury

De jury over Strijp-S: "Van aanvang is hier met veel gedrevenheid ingezet op een multifunctionele en gemengde stad, waarbij met veel respect én inventiviteit is omgegaan met de bestaande gebouwde en de sociale structuur. Met grote evenementen als het lichtfestival GLOW en de Dutch Design Week is de locatie voortvarend op de kaart gezet, wat tevens een uitstraling heeft op de stad en regio als geheel. De samenwerkingspartners laten met deze omvangrijke, langjarige gebiedsontwikkeling zien hoe een adaptief plan met sterke kernwaarden en intensieve betrokkenheid van de gebruikers kan leiden tot een aantrekkelijk en geliefd gebied in de stad, waar velen inmiddels ‘thuis’ komen." (juryrapport)

Strijp-S van 2002 tot nu

De ontwikkeling van Strijp-S startte in 2002 met de publiek-private samenwerking tussen VolkerWessels en gemeente Eindhoven, waarna de woningcorporaties Sint Trudo en Woonbedrijf en een aantal vastgoedpartijen aansloten. In 2013 was Strijp-S al eens genomineerd voor de NEPROM-prijs. Ook toen was er veel waardering voor de herontwikkeling van het voormalige Philips-terrein naar een woon-werk-verblijf-plek in Eindhoven. Het gebied kreeg toen de aanmoedigingsprijs. Anno nu groeit Strijp-S als kool. Over twee jaar wonen er 2.500 mensen en zitten er 1.000 bedrijven met 3.000 medewerkers. Je kunt er heerlijk eten, drinken en uitgaan en jaarlijks bezoeken meer dan 1 miljoen mensen allerlei evenementen in het gebied.

"Het werd tijd dat we deze prijs zouden winnen"

"Gebiedsontwikkeling is iets van de lange adem. Van vasthouden en samenwerken, in goede en ook in slechte tijden", zei wethouder Torunoglu kort na de prijsuitreiking. "Strijp-S bewijst dat samenwerken loont, want het heeft echt heel veel dynamiek gebracht. En het werd tijd dat we deze prijs zouden winnen."

Strijp-S liet vier andere kanshebbers achter zich: Stadshart Lage Zijde (Alphen aan de Rijn), Gasthuyspoort (Breda), Nieuw Crooswijk (Rotterdam) en Leidsche Rijn Centrum (Utrecht).

Lees meer op de site van NEPROM