Van kantoor naar flexwonen

Er is veel interesse in de 101 nieuwe flexwoningen in het oude kantoorpand van Woonbedrijf aan de Willemstraat 28 in Eindhoven. Ruim 300 geïnteresseerden kwamen naar het Open huis op 17 februari. En binnen 3 dagen kregen we 267 reacties op de woningadvertentie binnen. Flexwoningen zijn tijdelijke, zelfstandige woningen voor mensen die snel een woning nodig hebben.

De ruim 300 bezoekers van het Open huis waren onder meer belangstellenden in een woning en omwonenden. Veelgehoorde reacties waren:

"Wow, gaaf hoe die Spaceboxen zo worden hergebruikt."
"Ik hoop zó dat ik hier kan gaan wonen."
"Ziet er goed uit."
"Ze zijn wel klein."
"Fijn dat jullie dit soort woningen ook bouwen."
"De studio’s zijn top: de kleur aan de buitenkant wat minder."

Veel interesse in de flexwoningen

Maandag 19 februari publiceerden we de woningadvertentie op onze website. In 3 dagen tijd reageerden er 267 mensen. Het is nu niet meer mogelijk om te reageren. Voor flexwonen telt niet de inschrijftijd, maar de motivatie om te flexwonen.

Woonbedrijf vindt het belangrijk dat mensen die hier gaan wonen ook wat voor elkaar kunnen betekenen. De selectie is vergelijkbaar met een sollicitatieprocedure. De sociaal beheerder kijkt naar een goede samenstelling van bewoners en nodigt de kandidaten uit voor een gesprek. Na de gesprekken met kandidaten kiezen we wie de woning krijgt.

We verwachten dat de woningen medio maart 2018 klaar zijn en de eerste bewoners in hun woning kunnen.

Wat is flexwonen?

We merken dat er een toenemende vraag is naar flexwonen. Het principe is een tijdelijke woning met behoud van inschrijftijd om daarna door te stromen. De zelfstandige studio’s zijn bedoeld voor één persoon.

Flexwoningen zijn een mooie kans voor spoedzoekers; mensen die snel een woning nodig hebben en door hun positie op de woningmarkt niet snel een kans maken op een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld iemand uit Groningen die werk krijgt in Eindhoven, mensen die gaan scheiden of jongvolwassenen die niet meer thuis willen wonen. Maar de woningen zijn er ook voor vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning of voor mensen met een zorgvraag die opnieuw zelfstandig willen wonen.

Hergebruik Spaceboxen

Bij deze verbouwing hergebruikt Woonbedrijf 79 Spaceboxen die eerst op het terrein van de TU/e stonden. 27 Spaceboxen staan in het pand en 52 Spaceboxen staan aan de zijde van de Vonderweg en aan de achterkant van het pand.

Naast dit voorbeeld van circulair bouwen, voegt Woonbedrijf op deze manier nieuwe betaalbare huurwoningen aan de stad toe en geeft spoedzoekers en starters een kans. Drie vliegen in één klap!