Je kunt door een noodsituatie dringend een woning nodig hebben. Door urgentie aan te vragen, kun je met voorrang een huurwoning krijgen. Henri de Haas (44) deed dit. Hij vertelt zijn verhaal.

Henri kwam in de problemen nadat hij in 2016 twee herseninfarcten in een week tijd kreeg. Hij revalideerde een half jaar omdat hij grotendeels verlamd was. "Ik moest opnieuw leren slikken, praten, schrijven, lopen…Ik ben hersteld, maar heb blijvend hersenletsel. Ik ben erg snel moet en moet een paar keer per dag slapen. Ik kan de prikkels die binnenkomen, niet meer filteren. En ik vergeet veel doordat mijn korte termijngeheugen erg slecht is." Henri kan niet meer werken en heeft een uitkering.

Uit elkaar

In 2018 gingen Henri en zijn vrouw uit elkaar. "We woonden met onze kinderen in een huurwoning van VB&T. Met 2 inkomens konden we dat betalen. Maar alleen en met een uitkering gaat dat niet. Een woning kopen of particulier huren was ook geen optie. De enige mogelijkheid voor mij was een sociale huurwoning."

Inschrijven en urgentie aanvragen

Henri kreeg hulp van de Stichting NAH Professionals. Die helpt mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Hij kreeg hulp bij het inschrijven, het aanvragen van urgentie en bij het intakegesprek. "Mijn begeleidster kon goed uitleggen wat ik mankeer en wat voor omgeving ik nodig heb. Ik ben deskundig en met veel geduld door Woonbedrijf geholpen".

Woning en buurt die bij je past

"Ik kan geen auto meer rijden. Daarom moet ik dicht bij de kinderen en hun moeders wonen. Mijn woonomgeving moet rustig zijn zonder teveel prikkels. Binnen 6 weken nadat de urgentie werd goedgekeurd belde Woonbedrijf dat ze een woning voor me hadden. Echt fantastisch! En een schot in de roos: een mooi huis in een fijn, rustige buurt. Samen met de kinderen kan ik nu mijn leven weer oppakken.

Urgentie aanvragen? Lees er hier meer over.