In Geestenberg werken Woonbedrijf en bewoners samen aan een duurzame buurt. Samen vergroten we de biodiversiteit en we zorgen voor meer groen en goed water. Met grote projecten, zoals het hergebruiken van oude kozijnen. Maar ook juist met kleinere initiatieven die de bewoners zelf opzetten.

Wat is biodiversiteit?

Voor een goede balans in de natuur zijn verschillende soorten planten en dieren nodig. Samen vormen ze een levende natuur, die bijdraagt aan een gezonde omgeving voor de planten en dieren zelf én voor de mens. Dit is biodiversiteit. Biodiversiteit heeft veel invloed op het klimaat.

Duurzame projecten in Geestenberg

Hieronder vindt u een overzicht van de duurzame projecten in Geestenberg.

Duurzame kas om elkaar te ontmoeten

Van Geestenberg naar de Dutch Design Week, naar PIT040…en weer terug naar Geestenberg! Expeditie Kozijn gaat door. Een aantal jaar geleden kregen alle woningen nieuwe kozijnen. De oude kozijnen hergebruikten we voor allerlei nieuwe producten, zoals deze kas. En nu is hij terug in de wijk! Als ontmoetingsplaats voor buurtbewoners met groene vingers.

Gewildgroei, (n)iets doen voor biodiversiteit

Aan 100 huishoudens in Geestenberg werd gevraagd om één vierkante meter gazon in de zomer niet te
maaien. Ook de gemeente maaide een aantal vierkante meters in het buurtpark niet. Zo geven we de ruimte aan allerlei planten in tuinen en openbaar groen, die normaal meteen weggehaald zouden worden.

Spontane begroeiing noemen we dat. Vaak wordt dat gezien als onkruid, of is het een teken van slecht onderhoud. Nu worden deze planten gezien als onderdeel van het ontwerp. Gewildgroei, dus!

Levende tuin

Het is helemaal niet veel moeite om uw tuin tot leven te brengen. Eén steen weghalen voor iets groens maakt al verschil! Zo brengt u een heel ecosysteem op gang. Want bloemen, planten, bomen en struiken
zorgen voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren.

Stroompunt

Bewust omgaan met water in en om de woning en wijk. Studenten van de Design Academy Eindhoven zijn de wijk ingegaan om bewoners bewust te maken van het gebruik en verbruik van water in de woning, maar ook in de woonomgeving.

Groene daken

Dit jaar starten we met een pilot: groene daken in Geestenberg! Warmte uit woningen warmt de omgeving op. Zo wordt de stad steeds warmer en dat is niet goed voor het milieu. Hittestress heet dat. Een groen dak vermindert opwarming vanuit de woning. Daarnaast houdt een groen dak regenwater langer vast, waardoor het riool minder belast wordt.

Groene verlichting rondom het huis

Te veel licht verstoort het bioritme van allerlei planten en dieren en kan eco-systemen verstoren. Vooral wit licht. Dit geldt voor straatverlichting, maar ook voor het lampje dat veel bewoners bij de voordeur hebben. Om de nadelen van dit licht onder de aandacht te brengen, ging Studio 1:1 langs bij bewoners. Zij vroeg bewoners om het witte licht te vervangen voor een groen lampje. Die is namelijk minder schadelijk!

Seed dispenser

Honden lopen heel veel door de buurt met hun baasjes. De routes die zij lopen, kunnen gebruikt worden om de biodiversiteit in de wijk te vergroten. De honden krijgen een blikje om hun hals, waar zaadjes in zitten: de ‘seed-dispenser’. Terwijl de honden door de wijk lopen, verspreiden zij de zaadjes. Zo toveren zij de wandelroutes om in bloemrijke routes!

Vlinder

Twee dagen lang zijn plantenkaarten met zaadjes erin over de wijk verspreid. De kaarten zijn opgehangen aan planten die goed zijn voor vlinders. Op de kaarten staan twee manieren om groen te verspreiden in de wijk: stekjes van bestaande planten nemen en deze opnieuw planten of de kaart planten en de zaadjes laten groeien tot mooie bloemenmix. Deze actie helpt bewoners bewust te worden van de functie van verschillende soorten groen.

Met Groen -nacht- Vizier

De wijk door de ogen van een hond. STUDIO 1:1 heeft de wijk Geestenberg bekeken als natuurgebied en verschillende ingrepen bedacht die de biodiversiteit in een woonwijk vergroten. Zo willen we mensen laten

zien dat de tuinen en zelfs huisdieren allemaal onderdeel zijn van dat natuurgebied. We behandelen thema’s als lichtvervuiling, het vermenigvuldigen van groen en het inzetten van bewoners en huisdieren voor een groene omgeving.

Nachtvlinder

In opdracht van Woonbedrijf deed ontwerpbureau Studio 1:1 onderzoek in de wijk Geestenberg en ontwierp De Nachtvlinder. Dit is een tijdelijke en informatieve beplakking op lantaarnpalen in de Groene Long, een park in Geestenberg.

Elke lantaarnpaal laat informatie zien over een bepaalde nachtvlinder, die bijvoorbeeld door te veel licht in de wijk wordt bedreigd. Door de beplakking wordt het licht van de lantaarnpaal minder fel en verstoort deze het bioritme van de vlinders minder. De pilot duurt een half jaar.