105 seniorenwoningen en ontmoetingsruimte compleet vernieuwd

De ingrijpende verbouwing van Den Haagacker in Valkenswaard is klaar! Woonbedrijf heeft hier 105 seniorenwoningen en een ontmoetingsruimte grondig vernieuwd. De appartementen zijn inmiddels allemaal verhuurd aan 65-plussers. De meeste bewoners zijn al verhuisd naar hun nieuwe woning. Daarom hebben we samen met alle bewoners en betrokkenen de vernieuwing van Den Haagacker gevierd.

Het was een drukte van belang in de Antoniuskerk tijdens de feestelijke oplevering op 5 november. Veel bewoners, betrokkenen vanuit de gemeente, bouwbedrijf Heijmans, Valkenhof en Woonbedrijf waren aanwezig. Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf overhandigde een bloemetje aan de bewoners die terugkeerden naar het nieuwe Den Haagacker: "Heel bijzonder dat er drie bewoners zijn teruggekeerd. Zeker gezien de hoge leeftijd van rond de 90 jaar is twee keer verhuizen een hele prestatie. En ik ben blij dat er zoveel bewoners aanwezig zijn vanmiddag. Daar doen we het voor!"

Daarna overhandigde districtsmanager Harald Evers een cheque voor twee bankjes aan de bewoners. Deze komen in beide entreehallen te staan.

Bewoners

Woonbedrijf heeft 65 appartementen verhuurd aan 65-plussers die zelfstandig kunnen wonen. Een groot deel komt uit Valkenswaard. De overige 40 appartementen verhuurt Woonbedrijf aan Valkenhof, eigenaar van het naastgelegen zorgcentrum De Bogen. In deze appartementen biedt Valkenhof verpleeghuiszorg aan echtparen en mensen met een individuele (woon-) zorgvraag. Bestuurder Annemieke Blokker van Valkenhof: "Er is veel interesse in onze ‘echtparenwoningen’. Het is fijn dat mensen niet van elkaar gescheiden hoeven te worden wanneer één van de partners verpleeghuiszorg nodig heeft."

Ook wethouder Mieke Theus (Zorg en Welzijn) is blij met de meerwaarde van het vernieuwde Den Haagacker voor de zorgverlening in Valkenswaard: "Het is mooi dat er nu ook een plek is voor echtparen waarvan één van de partners een zorgindicatie heeft. Het laat zien dat we binnen onze gemeente oog hebben voor het persoonlijke verhaal áchter de zorgvraag. Ook de ontmoetingsruimte vind ik geweldig. Het brengt bewoners van Den Haagacker en De Bogen bij elkaar."

Ontmoetingsruimte

Den Haagacker en naastgelegen zorgcentrum De Bogen van zorgorganisatie Valkenhof deelden vroeger allerlei voorzieningen. Nu heeft elk gebouw een eigen entree, liften, trappenhuizen en installaties. Maar er is nog steeds een interne verbinding voor de zorgverlening en de toegang tot de ontmoetingsruimte. In de ontmoetingsruimte kunnen bewoners van Den Haagacker en De Bogen elkaar ontmoeten en samen activiteiten doen. "We gaan nu in kaart brengen wat de huurders graag willen in de gemeenschappelijke ruimte", zegt Harald Evers, districtsmanager van Woonbedrijf. Bewoners konden tijdens de feestelijke bijeenkomst al hun ideeën aangeven op een kaartje. Ook voor de tuin. "Dan kunnen we daarmee snel aan de slag," aldus Evers.

Transformatie

Het oude woongebouw met 101 aanleunwoningen voldeed niet meer aan de eisen en daarom heeft Woonbedrijf ervoor gekozen om Den Haagacker te grondig vernieuwen naar een eigentijds gebouw.
Niels Struijcken, ontwerpmanager bij Heijmans Woningbouw: "De transformatie van het woongebouw naar een eigentijds appartementencomplex voor senioren was zeer ingrijpend. Het voormalige complex werd tot op het betonskelet afgebroken en is voorzien van nieuwe gevels, individuele woninginstallaties en een andere indeling." De verbouwing startte in juni 2017 en eind augustus waren alle woningen klaar. Nu staan er 105 appartementen met twee of drie kamers en een huurprijs van 550 tot 705 euro.