Spaceboxen in Veldhoven

De 30 flexwoningen aan de Blaarthemseweg in Veldhoven staan op hun plek. Woonbedrijf heeft hier voor 10 jaar Spaceboxen geplaatst voor één of twee personen, speciaal voor mensen die op zoek zijn naar een snel beschikbare en betaalbare woning. Bijna alle woningen zijn verhuurd. Eind augustus krijgen de kersverse bewoners de sleutels uitgereikt.

Omwonenden, bewoners en relaties kwamen op maandag 27 augustus de locatie en Spaceboxen bekijken. En tegelijk is ook de oplevering gevierd. Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf en wethouder Hans van de Looij van Wonen en Wijken onthulden samen met de bewoners een picknickbank.

Woonbedrijf heeft zoveel mogelijk het groene karakter van het terrein behouden. Waar het kon, zijn de bestaande bomen en planten blijven staan. De groene Spaceboxen staan rondom pleintjes die met elkaar verbonden zijn door looppaden. Het gebied is voor iedereen vrij toegankelijk, dus buurtbewoners zijn van harte welkom om er te wandelen. En natuurlijk kunnen ze ook gebruik maken van de picknickbank.

Flexwonen

We merken dat er een toenemende vraag is naar flexwonen. De flexwoningen zijn een uitgelezen kans voor spoedzoekers; mensen die niet weten dat ze binnenkort een woning nodig hebben en door hun positie op de woningmarkt niet snel in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Bijvoorbeeld iemand uit Groningen die werk krijgt in Veldhoven, mensen die gaan scheiden, jongvolwassenen die niet meer thuis willen wonen en vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning (statushouders). Woonbedrijf heeft een team aangesteld als aanspreekpunt voor de bewoners en omwonenden. Zij selecteren ook de kandidaten.

Hergebruik Spaceboxen

De Spaceboxen, die nu hier geplaatst zijn, stonden eerst op de TU/e campus. Woonbedrijf verhuurde ze toen aan studenten. Een Spacebox is een kant-en-klare woning van ongeveer 18m2. Met keukentje en badkamer. Er staan in totaal 35 Spaceboxen (25 enkele voor één persoon en 5 dubbele voor twee personen). De huurprijs bedraagt 353,56 euro voor een enkele en 394,13 euro voor een dubbele Spacebox (dit is exclusief de servicekosten, energiekosten en kosten voor water en internet).