Bewoners en Woonbedrijf heel trots op het resultaat van renovatie

De renovatie van Philipsdorp is klaar. De bewoners en Woonbedrijf zijn heel trots op het eindresultaat! En dat vierden we samen op zondag 3 juni met een festival vol activiteiten voor jong en oud, georganiseerd door de bewoners zelf.

Er waren fotowandelingen met straattheater door de buurt, waardoor je je als bezoeker in vroeger tijden waande. Deze fotowandeling is enkele jaren geleden al op initiatief van bewoners tot stand gekomen. Nu hebben een aantal bewoners een wandelgids gemaakt met nog meer uitleg bij de foto’s over de historie van Philipsdorp. De wandeling is ook te downloaden via de app Hidden Tracks – Eindhoven City.

In het Natlab ging de film over de renovatie van Philipsdorp in première. Hierin vertellen bewoners hoe ze de renovatie hebben beleefd en wat zij van het resultaat vinden. Verder waren er allerlei activiteiten bij ’t Bellefort, zoals een gezellige BBQ en een optreden van rockabillyband Louis King. De Philips Harmonie zorgde voor de muzikale afsluiting van het feest.

Woonwijk met karakter

Philipsdorp is een bijzondere buurt, dicht bij het centrum van Eindhoven. De wijk is een eeuw geleden ontstaan om te voldoen aan de groeiende behoefte naar woningen voor arbeiders van Philips. Het lag onder de rook van de toenmalige Philipsfabrieken van Strijp. Ondertussen is Philipsdorp uitgegroeid tot een geliefde woonwijk met een eigen karakter en betaalbare huurwoningen. Dat was voor bewoners, gemeente en Woonbedrijf ook de reden om de huurwoningen te behouden voor de toekomst.

Ingrijpend

Alle 771 huurwoningen uit de 20-er jaren van de vorige eeuw zijn gerenoveerd. De renovatie begon eind 2011 en was begin 2018 klaar. Het heeft veel van de bewoners gevraagd. Door de ingrijpende werkzaamheden moesten alle bewoners tijdelijk hun huis verlaten. Iedere bewoner heeft ongeveer 3 maanden in een wisselwoning gewoond, tijdens de renovatie van zijn woning.

De buitenkant van de woningen is gerenoveerd om de karakteristieke sfeer van Philipsdorp te behouden voor de toekomst. De binnenkant voldoet nu weer helemaal aan de eisen van deze tijd. En dat is belangrijk voor de (toekomstige) bewoners. De woningen zijn van energielabel D, E en F naar label A of B gegaan, dus dat leidt vaak tot een besparing op de energiekosten.

Voorzieningen

Ook heeft Woonbedrijf de oude winkelpanden aangepakt. Daar komen nu weer voorzieningen in voor de buurt zoals het Koffiehuisje. En binnenkort opent ‘Eten zonder Streken’, een winkel met Brabantse streekproducten, zijn deuren in het voormalige postzegelwinkeltje.

De renovatie van Philips was in 2017 genomineerd voor de gemeentelijke architectuurprijs (Dirk Roosenburgprijs) en won in oktober 2017 de publieksprijs. Dat is natuurlijk ook te danken aan de trots die bewoners hebben voor hun wijk.