Tweede leven voor restmateriaal uit groot onderhoud

In de wijk Tivoli in Eindhoven heeft woningcorporatie Woonbedrijf 181 woningen flink onder handen genomen. Bij zo’n groot onderhoud-project komt natuurlijk veel afvalmateriaal vrij: houten vloerplanken, dakpannen, metaal, glas en kozijnen. Deze materialen krijgen nu een tweede leven in de wijk als 4 ruilkasten. Op 23 januari werden deze ruilkasten officieel in gebruik genomen, onder grote belangstelling van de bewoners van Tivoli!

Afval hoeft geen afval te zijn. Als je er op een andere manier naar kijkt, zie je nieuwe kansen. Het afval wordt dan weer nieuwe grondstof. Voeg er de juiste dosis creativiteit en ‘social design’ aan toe, en er ontstaan weer mooie nieuwe producten.

Vier ruilkasten in Tivoli

De wijkbewoners en designer Conor Trawinski bedachten samen om ruilkasten van het restmateriaal te maken. In de Buurtfabriek, een creatieve werkplaats, maakten de bewoners en designers samen de ruilkasten van het glas, hout en de aluminium boeiboorden van hun woningen. Bewoners gaan de kasten gebruiken om er spullen in leggen die ze niet meer nodig hebben.

Vier ruilkasten zijn inmiddels opgehangen in Tivoli:

1.Er is een boekenruilkast;
2.Er is een plantenruilkast
3.Er hangt een ruilkast aan de muur van de Huiskamer aan de Berenstraat 19. Hierin komen de gevonden voorwerpen uit de buurt te liggen;
4.Er is een kast waarin bewoonster Ria Kinderdijk een Tivoli-museum inricht met spullen uit het roemrijke verleden van deze gezellige jaren ’30 wijk.

Circulair werken

Woningcorporatie Woonbedrijf verhuurt 31.000 betaalbare huurwoningen in Eindhoven en regio. Aan deze woningen worden van tijd tot tijd onderhoudswerkzaamheden of renovaties uitgevoerd en dan komen er materialen vrij. We hebben een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot deze grondstoffen. Woonbedrijf kiest er voor om stap voor stap een duurzame organisatie te zijn en wil in de toekomst circulair werken. Daar past het maken van deze ruilkastjes en natuurlijk heel goed bij.