Vrijgekomen materialen na sloop grotendeels hergebruikt

Op 2 maart vierden we de oplevering van de 36 nieuwbouwwoningen aan de Gerretsonlaan in Eindhoven! De woningen voor senioren waren in juli 2016 klaar. Inmiddels zijn alle nieuwe bewoners verhuisd en zijn de gezamenlijke hofjes ingericht. Hoogste tijd dus voor het officiële opleveringsfeest.

Veel belangstelling

Op deze plek aan de Gerretsonlaan stonden eerst duplexwoningen van Woonbedrijf. Nu staan er 36 duurzame, betaalbare woningen voor mensen ouder dan 55 jaar. Er was veel belangstelling voor deze woningen, want we kregen ruim 400 reacties binnen op de woningen. Zij voorzien duidelijk in een behoefte.

Gegraveerde steen

In één van de hofjes ligt de eerste steen van de gesloopte woningen, van 12 april 1966. Op 2 maart kregen de bewoners een nieuwe gegraveerde steen voor in een hofje, uit handen van Ingrid de Boer, algemeen directeur van Woonbedrijf, en Arno van Tilburg, directeur van Stam + De Koning. Op de steen staat: ‘Ontworpen door bewoners van de Gerretsonhof. 2-3-2017’.

De bewoners hebben de gezamenlijke hofjes namelijk zelf ontworpen met behulp van een spel, waarbij extra aandacht is besteed aan biodiversiteit.

Inbreng uit de buurt

De Gerretsonhof bestaat uit drie hofjes, met elk 12 woningen en een gedeelde tuin. Voor het ontwerp van de woningen werkte Woonbedrijf samen met een klankbordgroep van 55-plussers uit de buurt. Op hun advies is bijvoorbeeld de keuken naar de voorkant geplaatst en zijn er gezamenlijke tuinen gekomen waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De onderhoudsarme en energiezuinige woningen zijn ongeveer 70 m2 en hebben een woon- en eetkamer, 2 slaapkamers, een badkamer en een terras. Alles is gelijkvloers. Onder het schuine dak is een vliering om spullen op te bergen. Vanuit de woonkamer kijken de bewoners uit op hun eigen terras. De huur bedraagt 530 euro per maand, plus een klein bedrag aan servicekosten.

Met deze nieuwbouw investeert Woonbedrijf in een duurzame, leefbare buurt; voor nu en in de toekomst.

Duurzame sloop en bouw

Als grootste woningcorporatie van de regio, heeft Woonbedrijf de verantwoordelijkheid en het vermogen om te bouwen aan een duurzame leefomgeving. Dit begint bij onszelf, in onze eigen organisatie. Duurzaamheid is voor ons gewoon de goede dingen doen. Daarom zijn de oude woningen op een duurzame manier gesloopt en hebben we gewerkt volgens de principes van The Natural Step (TNS).

Bij de sloop hebben we materialen uit de oude woningen gehaald om te hergebruiken:

  • De planten zijn hergebruikt in de groene hofjes;
  • De oude ketels en armaturen zijn in andere complexen van Woonbedrijf opnieuw gebruikt;
  • De betonnen fundering is gebruikt als grondstof voor de nieuwe fundering;
  • De houten dakbetimmering en het glas zijn allemaal gerecycled en opnieuw gebruikt.

De nieuwe woningen zijn op een duurzame manier gebouwd:

  • De kozijnen zijn van aluminium, dat duurzamer is dan kunststof of houten kozijnen. Het gaat lang mee en hoeft niet geschilderd te worden.
  • Er is een duurzame keuken geplaatst, gemaakt van o.a. vezels van ecologisch verbouwde, snelgroeiende eenjarige gewassen als mais en riet. Recyclebaar en zeer milieuvriendelijk.
  • Er zijn zonnepanelen op de daken geplaatst.
  • We informeren bewoners over hoe zij de woning zo duurzaam mogelijk kunnen gebruiken. Dat drukt natuurlijk de energiekosten.


Aannemer Stam + De Koning heeft de sloop en bouw in een korte periode uitgevoerd.