Sociaal weefsel tussen nieuwe buren

Op vrijdag 7 juli was de feestelijke opening van de 64 betaalbare appartementen die Woonbedrijf boven de winkels van het nieuwe Boulevard Zuid bouwde. De bewoners leerden elkaar op een bijzondere manier kennen, ver voor de huurwoningen klaar waren. In workshops werden hun verhalen met elkaar ‘verweven’ in wandkleden. Tijdens de opening werden de wandkleden onthuld.

Bewoners met elkaar ‘verweven’

In het voorjaar van 2017 kregen de bewoners van de appartementen de sleutel. Maar al ver daarvoor nodigden we hen uit voor bijeenkomsten. Onder begeleiding van kunstenares Marielle van den Bergh vertelden zij elkaar over hun hobby’s, passies en levensverhalen. Ook mochten ze foto’s meenemen van dingen die belangrijk voor hen zijn.

Daarna bracht Marielle alle verhalen van de bewoners bij elkaar in een ontwerp voor een aantal wandkleden. In december 2016 kwam de hele groep naar het Textielmuseum in Tilburg. Daar zagen zij in het Textiellab hun verhalen letterlijk met elkaar verweven raken in prachtige en kleurige wandkleden.

Een plattegrond van Stratum, een kleurrijke tuin, de filmhobby, een tajine, een oude Stratumse winkel, ze zijn allemaal herkenbaar in de kleden. Terwijl er nog volop gewerkt werd aan hun appartementen groeide in het Textiellab al het sociaal weefsel tussen deze nieuwe buren. Tijdens de opening vertelden de bewoners de verhalen bij de kleden: emotionele, vrolijke en trotse verhalen.

Wijkbewoners blijven in eigen omgeving

Winkelcentrum Boulevard Zuid is helemaal vernieuwd en draagt bij aan de voorzieningen voor bewoners van Stratum. Dankzij de 64 appartementen kunnen bewoners uit de wijk Nieuwe Erven gewoon in hun vertrouwde wijk blijven als zij gelijkvloers willen wonen.

In totaal reageerden er 625 geïnteresseerden op de appartementen, zowel jong als oud. Ongeveer een kwart van de bewoners komt uit Nieuwe Erven. We gaven wijkbewoners voorrang om de samenhang in de buurt te bevorderen. Zo komt er ook doorstroom op gang en een aantal grote eengezinswoningen komt weer vrij voor anderen. Er woont nu dus een mix van jong en oud.

De appartementen van Boulevard Zuid

De appartementen aan Kamperfoelielaan kosten 586,50 euro per maand en zijn dus bereikbaar voor mensen met een smalle beurs. De appartementen aan de Gentiaanweg kosten 628,50 euro. Beide prijzen zijn exclusief 30 euro servicekosten.

Elk appartement heeft twee slaapkamers, een balkon, een badkamer, apart toilet en een berging. In de gebouwen zit een lift. De meeste appartementen kijken aan de achterkant uit over een 'zichttuin' op het dak van de winkels. Naast een mooi, groen uitzicht biedt de tuin nog meer voordelen: een goede waterberging, minder warmteopwekking in dit stedelijk gebied en meer biodiversiteit.