Start bouw 56 studentenwoningen en 38 stadswoningen in binnenstad

Op 25 januari 2017 klonk het startsein voor de bouw van 56 studentenwoningen en 38 stadswoningen in het gebied tussen de Vestdijk, Tongelresestraat, Havenstraat en Kleine Bleekstraat in Eindhoven. Samen met een werkgroep van omwonenden heeft woningcorporatie Woonbedrijf deze voormalige bedrijfslocatie, herontwikkeld tot een mooi en levendig stukje binnenstad met betaalbare huurwoningen.

De Werkgroep Oude Haven (een klankbordgroep van buurtbewoners) heeft meegedacht en meegepraat over de plannen, de woningen, het parkeren, het groen en het beheer. Buurtbewoners konden steeds aangeven wat ze goed of minder goed vonden. Zo wordt het parkeerterrein aan de Havenstraat bijvoorbeeld afgesloten, wat overlast van uitgaanspubliek voorkomt. Samen met de buurtbewoners is ook gekeken hoe we de last, die bewoners kunnen hebben, in de bouwperiode zo klein mogelijk te houden.

Havenhof

Paul Minnaert, één van de buurtbewoners die meewerkte aan het ontwerp van het plan, heeft ook de naam van het nieuwe stukje stad bedacht. Samen met buurtbewoner Han Neve, Woonbedrijf en bouwer LAUDY onthulde hij de naam Havenhof. Daarmee is het officiele sein voor de start van de bouw gegeven.

Studentenwoningen

  • 41 zelfstandige studentenwoningen met eigen keuken en badkamer (huurprijs ca. € 350,00)
  • 3 groepswoningen van 5 studentenkamers met gedeelde keuken en badkamer (huurprijs ca. € 200,00) aan de zijde van de Vestdijk

Stadswoningen

  • 38 stadswoningen aan de kant van de Havenstraat
type 1: een gelijkvloerse woning op begane grond
type 2: boven type 1 komen woningen die uit twee woonlagen bestaat

liggen aan een gezamenlijk hofje
eigen parkeerplaats en berging
huurprijs ca. € 700,00 excl. parkeerplaats en servicekosten

Natuur en duurzaamheid in de stad

Op diverse manieren wordt rekening gehouden met duurzaamheid. Het project krijgt o.a. zonnepanelen. De verwarming en warmwatervoorziening van de studentenwoningen is elektrisch. De stadswoningen krijgen een dakbedekking van sedum. Zo’n groen dak isoleert beter en het is koeler in de zomer. De sedumdakbedekking zorgt ervoor dat regenwater trager wordt afgevoerd naar de riolering. Dat voorkomt overbelasting van het riool en overstromingen. Er is ook extra aandacht voor biodiversiteit. Op dit moment wordt onderzocht welke stadsdieren -denk aan vogels, vlinders, bijen- een plekje zouden kunnen krijgen in het plan.

De woningen zijn in opdracht van Woonbedrijf ontwikkeld en worden gebouwd door LAUDY Bouw & Ontwikkeling. Het ontwerp is gemaakt door Van den Pauwert Architecten. De studentenwoningen en stadswoningen verwachten we begin 2018 op te leveren.