‘Glaskring’, een heel bijzonder project van 20 circulaire woningen, gemaakt van gebruikte materialen en sloopmaterialen uit de woningvoorraad van woningcorporatie Woonbedrijf. Samen met de bureaus Inbo en 12N Urban Matters en enkele toekomstige bewoners maken we het ontwerp en ontdekken we de mogelijkheden en beperkingen. Dat ontwerp is bijna klaar. De belangrijkste resultaten, vragen en dilemma’s rondom dit project worden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in CircuLab op Strijp-S.
De expo is te zien tijdens de DDW van 19 tot en met 27 oktober 2019 in CircuLab op Strijp-S (hoek Glaslaan en Kastanjelaan in Eindhoven). Kom langs en laat je rondleiden door de ontwerpers, betrokken partijen of toekomstige bewoners. De tentoonstelling is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.
Wat is er allemaal te zien en beleven?
De tentoonstelling bestaat uit verhalen van alle betrokkenen over het circulair bouwen, en de betekenis voor het ontwerp van de woningen. Maar ook hoe de samenwerking verloopt tussen de partijen, de materiaalkeuzes die gemaakt zijn en de achterliggende motivatie. Er zijn ook enkele resultaten gepresenteerd van de ‘Open Call’ voor circulaire bouwmaterialen, die als prototypes worden gebruikt in de huizen.
Bijzonder proces
Over circulair bouwen valt nog veel te leren. Marieke van den Wijngaard, senior projectleider bij Woonbedrijf: "We zijn gewoon begonnen en komen van alles tegen in het proces. Deze tentoonstelling laat zien waar we nu staan. We willen kennis opdoen rondom het ontwikkelen en bouwen van circulaire woningen.
Daarom focussen we nu niet op het eindresultaat, maar op het proces, en de mensen die met ons dit avontuur aan zijn gegaan, en vooral op de uiteindelijke bewoners!’’ Toch kan het bouwen ook snel gaan, we verwachten dat de circulaire woningen in de eerste helft van 2020 aan de Glaslaan klaar zijn.
Bewoners betrekken
De bewoner is zeer belangrijk in het proces, omdat we willen dat hij of zij fijn en ongestoord kan wonen, óók in een circulaire woning. Deze groep bewoners kende elkaar vooraf niet, en was ook niet fanatiek bezig met duurzaamheid. Na een aantal maanden is er een hechte groep ambassadeurs van circulair bouwen ontstaan. Toekomstige bewoner Jimmy Wingelaar: "Inspraak te hebben in een eigen woning, op een plek als Strijp-S, met deze circulaire invalshoek. Dat is top!’’
CircuLab, een voormalige chemische bunker op Strijp-S
Deze onbekende locatie aan de Glaslaan op Strijp-S is een cadeautje voor alle liefhebbers van verborgen industriële architectuur. Na de DDW blijft CircuLab een plek voor circulair ontwerp en economie. CircuLab is een gezamenlijk initiatief van Park Strijp Beheer, Gemeente Eindhoven, VolkerWessels, 12N Urban Matters en Woonbedrijf.
Samenwerking
Naast de samenwerking met de bewoners vinden we het belangrijk om samen te werken en kennis te delen met onze partners: Inbo, 12N Urban Matters, Stam + De Koning, De Groot Vroomshoop, Baetsen en Van Liempd. Professionals in en om de organisatie worden betrokken vanwege hun vakkennis, bewustwording, reflectie en kennisontwikkelingen.*) Samen halen we alles uit de kast.
Update 29 oktober
Tijdens de Dutch Design Week hebben we de ontwikkelingsreis van de 20 circulaire woningen van Glaskring geëxposeerd. Voor wie het heeft gemist, hebben we nog de video’s. Bekijk ze hier allemaal.
*) We doen ook mee aan het Europese innovatieproject CHARM in samenwerking met TU Delft en andere corporaties in België, Frankrijk en Engeland