Grote belangstelling voor klein wonen


Er kwamen heel wat mensen kijken op de open dag van de flexwoningen aan de Willemstraat! Wij vroegen hen wat ze van de nieuwe flexwoningen vinden. En medewerkers van Woonbedrijf legden meteen uit hoe we op een duurzame manier een woongebouw maakten van ons oude kantoorpand.

Op jezelf, maar niet alleen

Meneer Bente en dochter Anouk bekijken net een Spacebox. "Het valt niet tegen", zegt meneer Bente. "18 vierkante meter is niet riant, maar er zijn zeker mogelijkheden. En de prijs is prima. Kijk eens hoe druk het hier is, dat zegt genoeg toch?"

Anouk vult aan: "Ik ga afstuderen en dat kost veel geld. Flexwonen is betaalbaar en zo’n box is groot genoeg voor mij alleen. Wat ik ook mooi vind is dat je op jezelf woont, maar niet alleen. Zonder dat het voelt als een studentenhuis."

Wat is flexwonen?

Een flexwoning is een tijdelijke, betaalbare woning met een eigen keuken, badkamer en toilet. Xander van de Camp, senior klantbeheerder bij Woonbedrijf, legt het uit.

"Voor flexwonen heb je geen inschrijftijd nodig. Er zijn wel een paar spelregels: je inkomen is maximaal 35.739 euro, de woning is voor één persoon en je woont er tijdelijk, bijvoorbeeld voor twee jaar. Flexwonen is dus een goede oplossing voor iemand die snel een woning nodig heeft vanwege werk of een verbroken relatie, of voor een starter die op eigen benen wil staan."

Van kantoor tot woningen

Het oude kantoorpand is haast niet te herkennen.

"Er is hier veel veranderd", zegt Pascal Severijns, senior projectleider bij Woonbedrijf. "We hebben zo’n 20 kantoorruimtes omgebouwd tot appartementen. Hiervoor hergebruikten we 79 Spaceboxen die eerst op het TU/e-terrein stonden. Heel duurzaam dus. Ook liggen er zonnepanelen op het dak!"

Maatschappelijk duurzaam

Districtsmanager Angelique Bellemakers legt uit: "Op deze plek gaan allerlei verschillende mensen met elkaar wonen, zoals jongeren, spoedzoekers en cliënten van zorginstellingen. Dat noem ik maatschappelijk duurzaam.

We pakken dat zorgvuldig aan. Onze sociaal beheerder Willem Willemse voert met elke kandidaat-huurder een soort sollicitatiegesprek. Zo zorgen we voor een passende samenstelling van bewoners én voor huurders met de juiste motivatie."

Inschrijftijd opbouwen

Meneer en mevrouw Adriaans wonen tegenover, op de Lichtstraat. "Onze zoon heeft dringend woonruimte nodig in het centrum van Eindhoven vanwege zijn werk", zegt meneer Adriaans. "Zijn relatie is voorbij en hij woont nu in Valkenswaard. Deze plek zou voor hem perfect zijn. Vanuit hier kan hij verder kijken en inschrijftijd opbouwen."

Ook flexwonen?

Deze flexwoningen zijn verhuurd, maar er komt regelmatig een flexwoning vrij. Ook in andere gebouwen dan de Willemstraat. Kijk voor de vrijgekomen flexwoningen naar ons woningaanbod op Wooniezie.