Woonbedrijf trots op Eindhovense architectuurprijs voor SPACE-S en Philipsdorp

SPACE-S en Philipsdorp kregen op 27 oktober de Dirk Roosenburgprijs 2017! De nieuwe buurt SPACE-S kreeg de prijs van de vakjury en de renovatie van Philipsdorp won de publieksprijs. Beide buurten zijn van Woonbedrijf. We zijn er enorm trots op dat de architectuurprijs van Eindhoven naar deze twee mooie buurten in Strijp gaat!

SPACE-S wint Dirk Roosenburgprijs van vakjury

SPACE-S won de architectuurprijs van de vakjury vanwege de architectuur én vanwege de co-creatie met bewoners. Volgens de jury laat SPACE-S zien dat de rol van de architect verandert en dat die steeds meer samen met de bewoners aan de slag gaat.

Bewoners denken al vanaf het begin mee over de architectuur, de buitenruimtes, de woningen en het samen leven. Hun wensen en ideeën waren bepalend in in alle keuzes. SPACE-S is nu een buurt met een mix van 402 huurwoningen, met groene hofjes, daktuinen en gezamenlijke ruimtes. En vooral een buurt met een heel betrokken community van bewoners, al ver voordat de bouw begon.

Woonbedrijf werkte voor SPACE-S samen met Inbo, Urhahn, Stam + De Koning, 12N Urban Matters, Conversation Next en Rutger Buch.

Bewoonster Lisa:

"In deze tijd willen mensen graag meepraten over hun woning en hun buurt. Als je een koophuis hebt, gaat dat veel gemakkelijker dan wanneer je huurt. Hier is het anders gegaan: we hebben als groep SPACE-S gemaakt en elkaar daardoor ook goed leren kennen. Mooi dat daar erkenning voor is van mensen die er verstand van hebben."

Bewoner Daan:

"Goed dat SPACE-S de prijs heeft gewonnen, want er is door veel mensen keihard gewerkt hier. De bewoners zelf hebben zich enorm ingezet om er een sterke gemeenschap van te maken. De uitdaging is om, nu we er daadwerkelijk wonen, die samenwerking niet te laten wegzakken. Er is nog steeds genoeg te doen!"

Renovatie Philipsdorp wint publieksprijs

De renovatie van Philipsdorp kreeg de meeste stemmen voor de publieksprijs. Deze oude, karakteristieke wijk onderging een grote renovatie. Uitgangspunten waren het noodzakelijke onderhoud, behoud van de authentieke uitstraling, verbetering van de isolatie, maatwerk en individuele keuzemogelijkheden voor de bewoners.

Bewoner meneer Erkamps:

"De renovatie was echt hard nodig. Nu de woning goed is geïsoleerd, is mijn energierekening een stuk lager geworden. Er zijn natuurlijk wel meer mooie wijken in Eindhoven, maar er kan er maar één de beste zijn."

Bewoonster mevrouw van Deursen:

"Het is superfijn om hier te wonen. De woningen zijn prachtig opgeknapt, maar ook de stoepen en straten zijn weer helemaal fris. Je merkt dat de mensen hier goed zorgen voor hun buurt."

Over de Dirk Roosenburg architectuurprijs

De Dirk Roosenburgprijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt. Hij heeft als doel de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de gemeente Eindhoven te bevorderen door middel van openbare discussie. De kwaliteit van het ontwerp telt mee, maar ook de bijdrage die het project levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.

De organisatie van de prijs is in handen van het Architectuurcentrum Eindhoven, gemeente Eindhoven en de BNA.