Verbouwing kantoorpand Woonbedrijf

Op maandag 28 augustus is de eerste Spacebox geplaatst in het voormalige kantoorpand van Woonbedrijf aan de Willemstraat 28 in Eindhoven. Hier creëren we flexwoningen voor mensen die op zoek zijn naar een snel beschikbare, betaalbare en tijdelijke woning. Ook maken kunstenaars tijdelijk gebruik van enkele studio’s.

Start van de verbouwing was in juni 2017 en we verwachten dat de woningen in maart 2018 klaar zijn. Een aantal weken voordat de verbouwing klaar is, kunt u op de woningen reageren via ons online woningaanbod.

Circulair bouwen met Spaceboxen

In het oude kantoorpand komen kleine studio's en appartementen voor flexwonen. Bijzonder bij deze verbouwing is het hergebruik van 79 Spaceboxen die eerst op het terrein van de TU/e stonden. 27 Spaceboxen komen in het pand en de 52 Spaceboxen komen aan de zijde van de Vonderweg en aan de achterkant van het pand.

Naast dit voorbeeld van circulair bouwen voegt Woonbedrijf op deze manier nieuwe betaalbare huurwoningen aan de stad toe, geeft spoedzoekers en starters een kans en zet kunst in als verbinding. Vier vliegen in één klap!

Flexwonen

We merken dat er een toenemende vraag is naar flexwoningen. Het principe is een tijdelijke woning om de boel weer op de rit te krijgen en daarna door te stromen. Huurders tot 28 jaar krijgen een huurcontract voor vijf jaar en huurders die ouder zijn, kunnen maximaal twee jaar in een flexwoning terecht.

De flexwoningen zijn straks een uitgelezen kans voor spoedzoekers. Dit zijn mensen die niet weten dat ze binnenkort een woning nodig hebben en door hun positie op de woningmarkt niet snel kans maken op een sociale huurwoning.

Bijvoorbeeld iemand uit Groningen die werk krijgt in Eindhoven, mensen die gaan scheiden of jongvolwassenen die niet meer thuis willen wonen. Maar de woningen zijn er ook voor vluchtelingen met een permanente verblijfsvergunning of voor mensen met een zorgvraag die opnieuw zelfstandig willen wonen.

​Woonbedrijf heeft een sociaal beheerder aangesteld die het aanspreekpunt is voor de bewoners en die de kandidaten selecteert. Deze selectie doen we niet voor niets, want we vragen wel een sociale bijdrage van alle bewoners. Het is de bedoeling dat ze elkaar helpen als dat nodig is.

Lees meer over flexwonen.

Kunst als verbinding

Woonbedrijf is via CKE Eindhoven in gesprek geraakt met een aantal kunstenaars. Zij gaan tijdelijk een deel van de begane grond gebruiken als atelier. De bedoeling is dat zij actief verbinding leggen met de toekomstige huurders én met de buurt. Bijvoorbeeld door workshops of een gezamenlijk kunstproject, waardoor bewoners en buren elkaar (beter) leren kennen.

Vandaar ook het bouwhek dat de verbinding tussen mensen in de buurt verbeeldt.