De 56 studentenwoningen en 38 stadswoningen in Havenhof in de binnenstad van Eindhoven – tussen de Vestdijk en de Havenstraat – zijn klaar. Alle bewoners wonen nu in hun nieuwe woning of studentenkamer. Woonbedrijf en Vestide zijn erg trots op dit resultaat en vierden dit op 8 juni samen met de bewoners en de mensen die bij het project betrokken zijn. Deze voormalige bedrijfslocatie is voortaan een mooi en levendig stukje binnenstad met betaalbare huurwoningen.

Ingrid de Boer (m), algemeen directeur van Woonbedrijf, Jack Koch (l), algemeen directeur Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V. en wethouder Yasin Torunoglu (r), van wonen en wijken wensten de bewoners veel woonplezier in hun nieuwe woning. Zij overhandigden een bijenhotel aan de bewoners Joop Arts en Esther Scholman (zittend). Dit bijenhotel krijgt een plek op het groene dak. Dat viel wel in de smaak omdat bij de bouw op diverse manieren rekening is gehouden met duurzaamheid en biodiversiteit.

Duurzaamheid en biodiversiteit

Havenhof heeft zonnepanelen en de verwarming en warmwatervoorziening zijn deels elektrisch. De stadswoningen hebben een dakbedekking van sedum, dat isoleert beter en het is koeler in de zomer. De bewoners hebben samen een plan gemaakt voor de inrichting van hun binnenhof. Ze hebben eerst alle wensen en ideeën verzameld. En daarmee zijn ze samen aan de slag gegaan, met een hovenier om het aan te planten. Nu is er een hof met groen en planten die veel vlinders en bijen aantrekken, net als het groene dak, wat zorgt voor natuur in de stad. Maar in het hof is ook ruimte om te zitten en elkaar te ontmoeten. Er staat zelfs een pingpongtafel. De bewoners zorgen ook samen voor het binnenhof.

Studentenwoningen

De studentenwoningen staan aan de kant van de Vestdijk. Het gaat om 41 zelfstandige studentenwoningen van 23 tot 26 m2 met eigen keuken en badkamer (huurprijs tussen 516 en 537 euro inclusief servicekosten, bereikbaar voor huurtoeslag voor studenten onder de 23 jaar). Verder zijn er drie groepswoningen die ieder uit vijf studentenkamers van 15 m2 bestaan (huurprijs 290 tot 300 euro inclusief servicekosten).

Stadswoningen

De 38 stadswoningen zijn er in verschillende typen. Op de begane grond een gelijkvloerse woning en daarboven een woning die uit twee woonlagen bestaat. De stadswoningen zijn ongeveer 75 tot 90 m2 Elke woning beschikt over een parkeerplaats en berging in de garage onder de woningen. De huurprijs voor een stadswoning is ongeveer 700 tot 710 euro exclusief parkeerplaats en servicekosten.

Betrokken buren

Er was een grote betrokkenheid vanuit de buurt. De Werkgroep Oude Haven (klankbordgroep van buurtbewoners) heeft meegedacht en meegepraat over de plannen, de woningen, het parkeren, het groen en het beheer. Eén van deze buurtbewoners, Paul Minnaert, heeft ook de naam Havenhof bedacht.
De woningen zijn in opdracht van Woonbedrijf ontwikkeld en zijn gebouwd door Ballast Nedam Bouw & Ontwikkeling B.V. Het ontwerp is gemaakt door Van den Pauwert Architecten.