Bewoners trots op eigen inbreng

De 402 woningen van SPACE-S op Strijp-S in Eindhoven zijn klaar! En dat is extra bijzonder. Na 5 jaar samen nadenken, ontwikkelen, ontwerpen en bouwen, met 4.662 fans op Facebook en ruim 1.000 deelnemers. Iedereen is heel trots, dus is het tijd voor een opleverfeest. En zoals gebruikelijk bij SPACE-S, organiseerden bewoners het feest zelf, samen met Woonbedrijf en Stam + de Koning.

Halsbrekende toeren

Onder grote belangstelling van bewoners, omwonenden en betrokkenen haalde Femke de Bot halsbrekende toeren uit door met een grote sleutel van het dak af te tokkelen. Zij gaf de sleutel aan Paul Tholenaars, directeur Woonbedrijf. Hij overhandigde de sleutel aan bewoner Jori, die een grote kist met knop opende.

Na een druk op die knop zijn ballonnen losgelaten als feestelijke markering van de oplevering. Zo luidden we een nieuw begin in voor de bewoners van SPACE-S.

Co-creatie

SPACE-S is hét voorbeeld van klantgestuurd werken. Toekomstige bewoners ontwikkelden samen met Woonbedrijf en Vestide hun ideale woonbuurt op Strijp-S. Ruim 1.000 mensen bepaalden samen het DNA, de inrichting van de buitenruimte, het ontwerp van de gebouwen en woningen én de manier van samenleven.

Online en offline, tijdens bijeenkomsten, inspiratiesessies, via Facebook en op eigen initiatief inspireerden bewoners elkaar en gaven richting aan het definitieve ontwerp. Dat leverde een bijzondere eigen wijk op, die nu écht van en voor de bewoners is.

Het ontwikkelen en bouwen van SPACE-S duurde niet langer dan anders. De planning is vergelijkbaar met een regulier bouwproces en ook de bouwkosten zijn gelijkwaardig. Ontwikkelen en bouwen met bewoners is dus geen risico, het is juist een feest om te doen!

Bewoners ontwerpen SPACE-S

SPACE-S begon eind 2012 met een lege bouwlocatie en een oproep op Facebook en in het ED: "Hoe zou jij hier willen wonen?" SPACE-S nam steeds als uitgangspunt hoe bewoners willen samenleven en wat dat inhoudt voor de ruimtes.

Door de wensen van de klant sturend te maken is er nu een prettige woon- en leefruimte voor verschillende doelgroepen: gezinnen, studenten, alleenstaanden en stellen, voor mensen die begeleiding krijgen bij het wonen en voor (startende) ondernemers.

Matslijst

Bij een bijzonder project hoort een bijzondere manier van toewijzen van de woningen. Bij SPACE-S bepaalde niet de inschrijftijd wie de woning kreeg, maar de betrokkenheid. Die werd gemeten in Matspunten. Bewoners verdienden bijvoorbeeld Matspunten door mee te doen aan bijeenkomsten en werkgroepen en door ideeën te delen.

SPACE-S blijft in handen van bewoners

Als er een woonruimte vrijkomt, zorgt de bewonerscommissie voor het vinden van een nieuwe huurder. Anders dan alle andere woningen van Woonbedrijf dus. De bewonerscommissie organiseert vier keer per jaar een belangstellendenavond. Dan krijgen geïnteresseerden informatie over de community en hoe zij zich in kunnen schrijven.

De bewoners nemen zelf ook het beheer van de daktuinen en het ‘Buurthuis’ op zich. De schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimten gebeurt door de ‘Regionale Huismeester’, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet.

Lees ook de factsheet van SPACE-S (PDF).