‘Bijzondere buren’ krijgt een vervolg in de openbare ruimte. In Burghplan is het alledaagse net een tikkie anders.
Jezelf openstellen voor kwetsbare groepen in je buurt. Dat beoogt het project ‘Bijzondere buren’ in de wijk Burghplan. In 2016 al gestart maar in de afgelopen weken kreeg het een zichtbaar vervolg in de buurt. Alledaagse straatelementen zoals een bankje, zebrapad, fietsenrek en boomsteun kregen een bijzondere opvallende vorm. En er kwamen pakkende teksten bij. Om zo het lastige onderwerp ‘Bijzondere buren’ bespreekbaar te maken.
Mensen die zich anders gedragen
Burghplan. Zomaar een wijk in Stratum (Eindhoven). Op het eerste gezicht is er niet veel aan de hand. Toch is het een actiegebied. Omdat bewoners zich er onveilig voel(d)en. In opdracht van Woonbedrijf ging onderzoeks- en ontwerpbureau STUDIO 1:1 in 2016 de wijk in en zoomde in op mensen in de wijk en hun verhaal.
Wat bleek? Een deel van het onveilige gevoel kwam voort uit de beelden die wijkbewoners over hun buren hebben. Vooral mensen die zich in hun ogen "anders" gedroegen, maakten het gevoel van onveiligheid groter.
Contact in de wijk
Een discussie kwam op gang en het project ‘Bijzondere buren’ was geboren. Dit resulteerde onder andere in het maken van een boekje. Waarin aangegeven werd dat er een gat zit tussen het contact tussen ‘de wijk’ en bewoners met een ‘andere’ achtergrond en hoe dat verbeterd zou kunnen worden. Ook tijdens de Dutch Design Week in datzelfde jaar stond het thema centraal.
Normale straatbeelden
Anno 2018 blijkt het thema nog steeds actueel. In mei van dit jaar kreeg ‘Bijzondere buren’ dan ook een vervolg. Met name gericht op de wijkbewoners. In opdracht van Woonbedrijf maakte STUDIO 1:1 normale straatbeelden net een tikkie anders. Onderbouwd met feiten.
Zo verbeeldt een bankje dat 4 op de 10 Nederlanders wel eens met psychische problemen zit en verbeeldt een fietsenrek met 10 beugels dat 9 van de 10 mensen met een psychische aandoening gewoon zelfstandig blijven wonen. Om zo de nieuwsgierigheid van voorbijgangers te prikkelen en het gesprek op gang te brengen. Op de afbeeldingen op deze pagina zijn deze voorbeelden te zien.
"Als je weet waarom en wanneer een buurvrouw een beetje raar doet, kijk je waarschijnlijk meer naar haar om."
Inclusieve samenleving
Het project past in het Eindhovense project ‘Leertuin inclusieve wijk’. Een inclusieve samenleving is een maatschappij die beoogt het samenleven van iedereen in de wijk centraal te stellen. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid krijgen daarbij een plek in de wijk. In de leertuin experimenteren inwoners uit Stratum samen met de gemeente, WIJeindhoven en partners met deze andere aanpak
Extra uitleg
De medewerkers van Woonbedrijf, de gemeente Eindhoven, GGzE, WIJeindhoven, Lumens en Zuidzorg verzorgden uitleg over het project in de wijk. De tijdelijke voorwerpen zijn nog tot 21 mei 2018 te zien aan de St. Petrus Canisiuslaan in Eindhoven. Daarna zijn het weer normale voorwerpen in de openbare ruimte.
Reacties wijkbewoners
Hieronder een aantal reacties die we van wijkbewoners kregen.
"Ik ken hier wel mensen die het moeilijk hebben, die moet je helpen. Gewoon een goede buur zijn."
"Goed dat er aandacht voor is; mensen onderschatten het probleem."
"De wijk heeft een signaalfunctie."
"Ik fiets hier al vijf keer langs en wil wel eens weten wat dit is."
"Het is de mentaliteit die zorgt voor verdraagzaamheid, maar het moet mensen kenbaar worden gemaakt hoe het geregeld is."