Collectief bewustzijn van samenkracht tijdens Expeditiedag Geestenberg

De Eindhovense wijk Geestenberg, bouwjaar 1973, is misschien wel de mooist bewaarde ‘bloemkoolwijk’*) van Nederland. De wijk telt 993 woningen. Ongeveer de helft van die woningen is van eigenaar-bewoners. De andere helft wordt verhuurd door woningcorporatie Woonbedrijf. Na de zomervakantie van 2013 start Woonbedrijf met een duurzaam onderhoudsplan voor 269 huurwoningen. Om te zorgen dat de hele wijk fysiek én sociaal aantrekkelijk blijft voor huidige en toekomstige bewoners, is Woonbedrijf samen met alle wijkbewoners vorig jaar gestart met de ‘Expeditie Geestenberg’.

Pracht en samenkracht van Geestenberg

Een traject om huurders én eigenaar-bewoners samen aan het roer te zetten van de wijkontwikkeling. Wat dit heeft opgeleverd, werd donderdag 13 juni jl. op de Expeditiedag Geestenberg wel duidelijk. Een collectief bewustzijn van de pracht en samenkracht van (de bewoners van) Geestenberg. Want de bijzondere kracht van Geestenberg schuilt juist in de combinatie van de sterke bijzondere architectuur en het sterke sociale karakter van de wijk.

Ontdekkingen in de eigen wijk

Tijdens de Expeditiedag werden de bezoekers letterlijk en figuurlijk meegenomen in de ondernomen reis. Door exposities van eigen werk van bewoners, foto’s en reisverslagen, wandelroutes door de wijk en door een wijkwand met Geestenberg-producten. Districtsmanager Koj Koning reikte de ‘Reisgids 100% Geestenberg’ uit aan enkele expeditieleden, Marc Eggermont (algemeen directeur Woonbedrijf) en aan Yasin Torunoglu (wethouder Wonen en Ruimte).

Deze speciale reisgids is een uitbundig reisverslag van enthousiaste bewoners die oprecht verbaasd waren over de vele ontdekkingen in hun eigen wijk. Een verhaal van mensen die elkaar ontmoeten, ontdekken en inspireren. Maar ook een verslag over een woningcorporatie die investeert in een wijk als geheel en zich niet laat afleiden door eigendomsgrenzen.

Beeldenboek

Ook werd het ‘Beeldenboek Woningen’ gepresenteerd. De inhoud van dit beeldenboek sluit aan bij de vragen, wensen en dromen van bewoners zoals die naar voren zijn gekomen in Expeditiegroep Wonen. Met tal van mooie voorbeelden hoe de wijk nóg mooier kan worden gemaakt en hoe je dat samen aanpakt. Met dit Beeldenboek wil Woonbedrijf bewoners een handreiking doen en stimuleren om ook in hun huis en de wijk te investeren. De expeditie werd mede mogelijk gemaakt door Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.

Duurzaam onderhoud

De wijk staat aan de vooravond van een fors duurzaam onderhoudsplan voor de 269 huurwoningen van Woonbedrijf. Een onderhoudsplan met als basis het oorspronkelijke architectonische uitgangspunt. De wijkbewoners kozen in grote meerderheid voor het terugbrengen van de oorspronkelijke kleuren; in de buitenrand van de wijk komt het lichtgrijs in de gevels weer terug, en in het hart van de wijk het donkerbruin. Als kleur voor de kozijnen kozen de bewoners ook collectief voor gebroken wit.

De werkzaamheden beginnen na de zomervakantie van 2013, per woning duurt het werk een paar dagen. Zo worden in 6 fases en in anderhalf jaar tijd alle woningen aangepakt. Naast nieuwe kozijnen en gevels, krijgen de woningen een compleet nieuw dak en een nieuw ventilatiesysteem. De woningen stijgen zo met minimaal 2 energielabels naar een B-label en kunnen daarna nog verder doorstijgen op basis van een extra duurzaamheidspakket dat nu wordt ontwikkeld (2014).

*) Bloemkoolwijk (ook wel spaghettiwijk) is een term uit de ruimtelijke ordening en planologie voor een specifiek stedelijk woonmilieu uit de periode 1970 - 1985. Geestenberg is een mooi voorbeeld van een ‘bloemkoolwijk’. Bloemkoolwijken zijn een reactie op de grootschalige, onpersoonlijke recht-toe-recht-aan-bouw van na de oorlog. Er komt weer aandacht voor de menselijke maat, kleinschaligheid en ontmoetingsgelegenheid op straat. Een bloemkoolwijk bestaat uit straten met plukjes woningen die als bloemkoolroosjes op een hoofdweg zijn aangesloten.