Nieuw leven voor Stationsplein in Eindhoven

Op 15 juni presenteerde gemeente Eindhoven het plan ‘District E’ van belegger en vastgoedontwikkelaar Amvest als winnaar van de tender Ontwikkeling Stationsomgeving Zuidplein. Het Stationsplein verandert van een versnipperd plein met weinig uitstraling naar een spectaculair verblijfsgebied voor wonen, werken, uitgaan en recreëren, waarvoor Brainport Eindhoven model staat.

Betaalbaar wonen in ‘District E’

Woonbedrijf realiseert in samenwerking met Amvest ongeveer 120 betaalbare huurappartementen in het plan ‘District E’. Deze zijn voor huishoudens van 1 of 2 personen die stedelijk willen wonen in het dynamische centrum van Eindhoven.

Ingrid van Gijzel, districtsmanager bij Woonbedrijf: "We zijn er heel trots op dat we deze kans krijgen. Het mooie is dat nu ook mensen met een smalle beurs in de binnenstad kunnen wonen. Een groot deel van onze woningen verhuren we met een huurprijs van minder dan 592 euro.

Deze appartementen bieden stedelingen een plek en daar houden we in de toewijzing ook rekening mee. Er blijft interactie tussen ‘District E’, Eindhovenaren en bezoekers. We willen dat onze huurders zich thuis voelen in die levendige drukte en er wellicht een bijdrage aan leveren."

Feiten en cijfers

Ongeveer 450 woningen
District E’ omvat totaal circa 450 woningen. Ongeveer 120 daarvan worden sociale huurwoningen, die Woonbedrijf realiseert. De overige woningen vallen vooral in de vrije huursector.

Techniek, design en kennis

Van het totale vloeroppervlak is ongeveer een derde bestemd voor publieke en commerciële functies:

  • Een debat- en ontmoetingscentrum;
  • Een exporuimte;
  • Een stadslobby met hotel;
  • Winkeltjes;
  • Horeca;
  • Werk- en studeerplekken;
  • Lobby's en dakterrassen voor werk, uitzicht en ontspanning;
  • Een straat met 'tinker places': technische knutsel- en experimenteerruimtes voor kinderen.


District E biedt zo volop ruimte en kansen voor een echt Eindhovens programma dat techniek, design en kennis ademt. Met verschillende instellingen en ondernemingen bereidde Amvest de programmering van de publieke ruimtes voor.

Hoogte

De drie torens worden tussen de 76 en 158 meter hoog. Op de lagere verdiepingen sluit de bebouwing aan op de hoogtes van de omliggende gebouwen. Zoals de ‘radio’, het karakteristieke stationsgebouw dat met tal van zichtlijnen volop zichtbaar blijft.

Parkeren

Onder de gebouwen komt een eenlaagse parkeerkelder. Er is plek voor deelauto’s en fietsparkeren. Onder het voorplein voor het station komt bovendien de al geplande fietskelder. Een fietsrotonde met lichtwaterval biedt toegang, met het standbeeld van Anton Philips als middelpunt.

Openbare ruimte

In de openbare ruimte is plek voor een grote diversiteit aan bomen en planten. Dat zorgt voor biodiversiteit en windbescherming. Technologische toepassingen zijn onder andere led-lichtlijnen in de bestrating die het verkeer en voetgangersstromen geleiden.