Huysackers is een nieuw woongebied aan de westkant van Veldhoven. De woonwijk ligt vlakbij Oerle en er komen allerlei type woningen. Ook Woonbedrijf realiseert hier 55 huurwoningen en 21 huurappartementen. Bouwen met Visie B.V. is in februari 2020 begonnen met de bouw. En het schiet al goed op. De eengezinswoningen zijn naar verwachting begin 2021 klaar. De appartementen zullen in juni 2021 opgeleverd worden. Inmiddels is de verhuur begonnen.

De wijk Huysackers is nog in aanbouw, maar straks is het een wijk met een typisch Kempische uitstraling. De architectuur van de woningen van Woonbedrijf sluit hier goed bij aan. In het hart komt een gezellig plein met basisschool. De Roskam, een bestaande straat, is de centrale 'dorpsstraat'.

Mix van woningen voor allerlei doelgroepen
Woonbedrijf vindt het belangrijk dat de woningen betaalbaar zijn. De kale huurprijzen (zonder servicekosten en andere bijkomende kosten) liggen tussen de €616,00 tot €737,00 per maand voor de eengezinswoningen en tussen de €606,00 tot €614,00 voor de appartementen. Voor een deel van de woningen kun je huurtoeslag aanvragen. Voor elke woning en elk appartement is er een vaste parkeerplaats voor de auto.

Er komen diverse type huurwoningen met verschillende groottes:
• 26 huurwoningen met 2 slaapkamers met een maximale huurprijs van €674,24 (inclusief kosten voor parkeerplaats, zonnepanelen en servicekosten). Deze woningen hebben een plat dak, er is geen zolder.
• 29 woningen met 3 slaapkamers met een maximale huurprijs van €792,34 (inclusief kosten voor parkeerplaats, zonnepanelen en servicekosten). Deze woningen bestaan uit 3 verdiepingen en hebben 3 slaapkamers.
• 21 appartementen met 1 of 2 slaapkamers. De woningen zijn verdeeld over 3 verdiepingen, er is geen lift aanwezig. De appartementen met terras op begane grond zijn zeer geschikt voor senioren. De appartementen op de verdiepingen erboven hebben een balkon. De maximale huurprijs is €697,34 (inclusief kosten voor parkeerplaats, zonnepanelen en servicekosten).

De woningen worden nu aangeboden Wooniezie. Als je interesse hebt kun je tot 2 december 2020 reageren.

Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf: "Woonbedrijf realiseert in Huysackers duurzame, betaalbare huurwoningen voor allerlei doelgroepen; gezinnen, starters en senioren. Sociale huurwoningen voor de mensen met een smalle beurs, maar ook voor de middengroep die zo vaak vergeten wordt. Een mooie mix in een compleet nieuwe wijk waar het fijn wonen is."

Duurzame woningen in een duurzame wijk
De woningen zijn erg goed geïsoleerd. Ze hebben geen gasaansluiting, maar wel zonnepanelen. Deze dragen bij aan lagere energiekosten. In elke woning zit een warmtepomp met een warmte- terugwin-installatie. De warmtepomp gebruikt warmte uit de grond of uit de buitenlucht en zet dit om in warm water. Dat verwarmt de woning en voorziet je van warm water.

De hele wijk is duurzaam ingericht, met bijvoorbeeld energiezuinige straatverlichting. Er is alleen riolering voor het huishoudelijk afvalwater. Regenwater komt niet in het riool en maar gaat via molgoten naar wadi's, greppels, groenstroken, vijvers en beekloopjes. Het overtollige water stroomt naar het Beekdal en de randen van het dorp, door het natuurlijke hoogteverschil in de wijk. Zo blijft het ecosysteem in stand.

Samenwerkingspartners BPD/Floreffe
De realisatie van betaalbare woningen is in deze tijden een belangrijk aandachtspunt. In de nieuwe woonwijk Huysackers speelt Floreffe II hier bewust op in door woningen te ontwikkelen die beschikbaar zijn voor elke portemonnee. Zo geven Woonbedrijf en Floreffe een concrete invulling aan de wensen van de gemeente Veldhoven en door extra betaalbare en duurzame woningen in Veldhoven te realiseren.