Space-S, het project met 402 sociale huurwoningen dat volledig in co-creatie met bewoners werd ontwikkeld, viel deze week in de prijzen bij de World Habitat Awards 2020. Deze award, georganiseerd in samenwerking met UN-Habitat, is één van de meest vooraanstaande prijzen op het gebied van wonen en wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest opmerkelijke en innovatieve huisvestingsprojecten ter wereld. Het project werd bekroond met de tweede prijs.

Space-S kwam tot stand vanuit samenwerking tussen Woonbedrijf, architectenbureau Inbo, Urhahn stedenbouw en strategie, 12N Urban Matters, Conversation Next, Rutger Büch en Stam+deKoning Bouw BV.

Geen beter voorbeeld

David Ireland, Chief Executive van World Habitat, stelt: "De meeste woningbouwcorporaties in Europa en daarbuiten weten dat betrokkenheid en deelname van bewoners belangrijk zijn voor succesvolle huisvesting – maar ik ken geen andere plek waar dit principe zo grondig is toegepast als bij Space-S. Als corporaties zoeken naar een voorbeeld hoe een inclusieve buurt ontwikkeld kan worden, is er geen beter voorbeeld dan Space‑S."

Onder het motto 'Create your own' droegen ruim 1000 potentiële huurders bij aan het ontwikkelen van Space-S. Zij hadden invloed op het stedenbouwkundig plan, op de verschillende woningtypen en op de architectuur. Zo ontstond een mix van wonen en werken met gemeenschappelijke ruimten, zoals een huiskamer en daktuinen. De bewoners kozen ervoor om gezinnen, studenten, ouderen, jongeren met een verstandelijke beperking en jongeren met autisme met elkaar te mixen.

De bewoners vormen een hechte community en voelen eigenaarschap over hun gezamenlijke woonomgeving. Zij beheren zelf een deel van Space-S en verhuren de leegkomende woningen.

Enorm trots

"Het is prachtig om te zien dat drie jaar na de start van Space-S er zo'n mooie, inclusieve gemeenschap ontstaan is. Daar hoopten we op. Fijn wonen betekent voor onze bewoners niet alleen een prettige woning, maar ook een buurt waarin zij zich veilig en thuis voelen. Deze prijs geeft ons vertrouwen dat Space-S een startpunt is voor gelijksoortige projecten waarbij bewoners aan het roer staan, wereldwijd", zegt Ingrid de Boer, bestuurder van Woonbedrijf.

"We zijn enorm trots op deze award. Het is een groot compliment aan iedereen die dit project tot een succes maakte: de bewoners, Woonbedrijf, Inbo en heel veel anderen. Space-S is bijzonder door de grote schaal waarbij de eindgebruikers optreden als opdrachtgever en vooral door wat dat heeft opgeleverd. Als architectenbureau voelen we ons verantwoordelijk om buurten te maken waar mensen gedijen. Door steeds actief het gesprek op te zoeken, verbinden we mensen met elkaar en met de omgeving. Het is altijd weer geweldig als je daarin slaagt." aldus Aron Bogers, architect en partner-bestuurder bij Inbo.

Bijzonder aan Space-S is dat het betrekken van bewoners in het ontwerp leidde tot echt andere woningen. Dat leverde meer dan 200 principieel verschillende woningen op. Zo kozen sommigen voor een compactere woning met een basic afwerking in ruil voor extra verdiepingshoogte waarin zij zelf een entresol kunnen timmeren. Zij wonen nu voor een normale sociale huurprijs in een compacte loft met grote ramen en geweldig uitzicht over heel Eindhoven.

Toegankelijk en gemixt

Bewoner Thursten, 28 jaar oud, is autistisch en woont met zijn vriendin in Space-S. Hij vertelt: "Het geweldige van Space-S is dat het een mix is van mensen. Dat maakt het makkelijker om uit je schulp te komen en contact te leggen met anderen. Het is veel toegankelijker; er zijn hier veel minder beperkingen. Space-S lost niet al je problemen op, maar hier wonen maakt het wel veel makkelijker om nieuwe mensen te leren kennen en met anderen in contact te komen. Je bent niet anders, je maakt deel uit van de groep! Dat is Space-S."

De Gouden prijswinnaars voor 2020 zijn Integrating indigenous knowledge and technology for safer habitat in Pakistan en Homelessness prevention in Newcastle upon Tyne in het Verenigd Koningrijk. Een andere Zilveren Award ging naar Compressed Earth Bricks and Community Enterprises in Nepal.