De eerste woningen in de wijk Oude Gracht West (Woensel) zijn klaar. Op 13 juni kregen de bewoners de sleutel van hun nieuwe, duurzame huis. Altijd leuk om die blije gezichten te zien.

Voor deze woningen was veel belangstelling en dat is ook niet vreemd, want het zijn unieke woningen; in een groene omgeving, vlakbij voorzieningen en voor een betaalbare prijs: € 592,00, exclusief servicekosten. Een prima plek voor jonge gezinnen en voor 1 of 2 personen die een volgende stap in hun leven willen zetten.

Indeling
Aan de voorzijde heeft de woning een open keuken. Op de eerste verdieping zijn er standaard 2 slaapkamers en een badkamer met een 2e toilet. De mogelijkheid bestaat om van 1 slaapkamer 2 slaapkamers te maken. De bergzolder is met een vaste trap bereikbaar en kan worden gesplitst in een installatieruimte en een kamer. De woning heeft energiebesparende maatregelen en vloerverwarming op de begane grond.

Duurzaamheid
De woningen hebben label A+++ en zijn voorzien van driedubbel glas en extra isolatie in de muren. Behalve de lage huur hebben de bewoners straks ook een lage energierekening. Een aantal woningen heeft zonnepanelen. De woningen die teveel schaduw van de bomen hebben, hebben geen zonnepanelen, maar een warmte-terugwin-pomp. Dat is een pomp die de warmte uit de lucht haalt: de warmte verdwijnt niet naar buiten, maar levert energie op voor de woning. Ook de mechanische ventilatie is energiezuinig en reageert op het CO2-gehalte in de lucht. Is de bewoner niet thuis, dan gaat de ventilatie niet aan. Maar zijn er wel mensen in huis, dan schakelt de ventilatie automatisch in.

Bijzondere woonomgeving
De woningen hebben allemaal een kleine tuin, maar de parkachtige omgeving biedt heel veel kansen om dienst te doen als één gezamenlijke tuin. De nieuwe bewoners zijn daarom een paar keer bij elkaar geweest om samen na te denken over de inrichting van de openbare ruimte rond hun nieuwe woningen. Zo konden ze ook alvast met elkaar kennismaken en zich voorbereiden op wat het betekent om in zo’n energiezuinige woning te wonen.