Woenselse Heide kiest voor duurzaam wonen
Woonbedrijf beheert ongeveer 25.000 cv-installaties voor huurders. Elk jaar zijn oude ketels aan vervanging toe. Tot 2016 werden ze standaard vervangen door een hr-ketel. Maar wat als we het anders doen en overstappen op het leveren van duurzame warmte? Deze vraag staat centraal bij het vervangen van de ketels in de Woenselse Heide. Daar onderzoekt Woonbedrijf samen met huurders en installatiepartners de mogelijkheden voor duurzame warmte door schone energie.

Huurders konden aangeven of ze interesse hadden om aan de proef mee te doen. We werden verrast door alle enthousiaste reacties: steeds meer mensen zien de voordelen van duurzame energie! Omdat het om een proef gaat, zijn in 42 woningen de standaard cv-ketels vervangen door HR cv-ketels en een luchtwarmtepomp. De HR cv-ketel zorgt voor warm water en de duurzame luchtwarmtepomp zorgt voor de veel grotere vraag naar verwarming.

De bewoners ervaren dat het comfortabeler is in huis sinds de de nieuwe cv-installatie in gebruik is. Daarnaast hebben de bewoners minder stookkosten per jaar.

In 2017-2019 staan er ruim 3100 ketelvervangingen op het programma bij onze woningen. We willen er graag voor zorgen dat die woningen minder energie verbruiken of zelfs gasloos zijn. Daarom starten we onderzoeken zoals in Woenselde Heide om te ontdekken welke alternatieven er beschikbaar zijn, wat de extra investering is en wat die alternatieven betekenen voor onze huurders. Als de proef in Woenselse Heide een succes is, willen we deze manier van duurzaam verwarmen ook in andere wijken aanbieden.