KunstRoute65 wijst senioren in en rond Eindhoven de weg naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van design, kunst, technologie en cultuur. Het begeleidt en stimuleert ouderen om vrijwillig innovatieve culturele activiteiten te bedenken en te organiseren voor hun eigen wijk.

De organisatie van Kunstroute65 is met een groepje initiatief nemende ouderen uit Andromeda en Amandelpoort in Woensel-Noord aan tafel gegaan om te inventariseren en te brainstormen over behoeften en interesses om een cursus te organiseren voor ouderen uit Woensel. Doel van het project is om het netwerk van ouderen te verbreden: meer ouderen te leren kennen en een verbinding maken met jong en oud.

Als snel werd duidelijk dat er interesse was in een cursus 3D sieraden ontwerpen. De deelnemers wilden thuis aan de slag na op de cursus handvatten te krijgen. Dus was er meer nodig dan alleen een introductie.

Er werd contact gezocht met de jonge Eindhovense designer Nicky Liebregts. Zij ging aan de slag met de plannen.

De cursus bestond uit 5 bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten leerden de deelnemers om te gaan met het programma (TinkerCAD) en leerden ze ontwerp methodes om een persoonlijk sieraad met betekenis te ontwerpen. De inspiratie daarvoor was een dierbaar voorwerp of verhaal dat de deelnemer zelf meebracht. Als afsluiting presenteerden de deelnemers hun zelfgemaakte sieraad en hun verhaal erbij.

De cursus vond plaats in een basisschool. Er werd een ontmoeting georganiseerd tussen leerlingen van de basisschool en de senioren. Zo konden de cursisten laten zien hoe 3D ontwerpen en printen werkt en wat ze gemaakt hadden. Voor de leerlingen was dit een leuke kennismaking met 3D printen, en voor de ouderen een uitdaging om hun opgedane kennis begrijpelijk uit te leggen.

Dit project werd mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf.