Vorig jaar heeft Woonbedrijf bijna 500 woningen van stichting Mooiland overgenomen. De woningen zijn eenvoudig van kwaliteit en daar past in de toekomst een lagere huurprijs bij. Als de huurder akkoord gaat, gaat de huurverlaging per 1 januari 2018 in.

Overname huurwoningen van Mooiland
De overname bestaan uit 142 appartementen in Best, 119 appartementen in Veldhoven, 169 appartementen in Woensel en 64 appartementen in Stratum. Met deze appartementen kunnen wij meer betaalbare woningen voor mensen met een bescheiden inkomen toevoegen aan ons woningbezit. Ook zijn ze een goede aanvulling op onze huidige voorraad die vooral bestaat uit eengezinswoningen.

Alle huren tegelijk
We kiezen voor een algehele verlaging van de huurprijs van deze woningen. Het aanbieden van een lagere huurprijs aan alleen de toekomstige huurders, valt namelijk niet uit te leggen aan de huurders die er al wonen.

Verlaging huurprijzen
De verlaging kan variëren van minimaal 20 euro tot 100 euro per maand. Dat gebeurt, op één appartementengebouw na, na controle van het inkomen van de huurder. Heeft een bewoner een jaarinkomen dat lager is dan 40.349 euro, dan krijgt hij een nieuwe huurprijs die gebaseerd is op de kwaliteit die bij die woning past (streefhuur). Is het jaarinkomen hoger dan 40.349 euro, dan ontvangt de huurder een maandelijkse huurverlaging van 20 euro. De verlaging kan dus per bewoner verschillen.

De keuze om een inkomensgrens te trekken, is een bewuste keuze. Paul Tholenaars, directeur Wonen van Woonbedrijf: "Wij willen dat de (grootste) korting op de huurprijs terechtkomt bij de huishoudens met een lager inkomen. Als de huurder in de toekomst verhuist, wordt de huur niet opgetrokken en blijft de woning beschikbaar voor onze doelgroep."

Oude Stadsgracht
De huurprijzen van de appartementen van de Oude Stadsgracht in Stratum staan goed in verhouding tot de kwaliteit van de woning. Daarom ontvangen alle huurders in dit gebouw een voorstel met een beperkte verlaging van 20 euro voor de huur van hun woning en een verlaging van 30 euro voor een parkeerplaats.

Aanpassing servicekosten
Paul Tholenaars: "Naast een verlaging van de huurprijs brengen we een aantal servicekosten, onder andere van het Ontstoppingsfonds en Glasfonds, in overeenstemming met de servicekosten die voor onze overige woningen van toepassing zijn. Vanwege het aanvragen van de huurtoeslag en de afrekening servicekosten, hebben we ervoor gekozen om de nieuwe huurprijzen vanaf 1 januari van het volgende jaar in te laten gaan."

Persoonlijk bericht naar huurders
Alle bewoners krijgen individueel een voorstel tot wijziging van de huurprijs, servicekosten en algemene voorwaarden. Als zij niet akkoord gaan met het voorstel voor contractwijziging, dan blijven de oude bepalingen en huurprijs gehandhaafd.