Wonen en levendigheid aan de Vestdijk
Het gebied tussen de Vestdijk, Tongelresestraat, Havenstraat en Kleine Bleekstraat is een prachtige locatie in de binnenstad van Eindhoven. Nu staan er nog oude bedrijfspanden. Woonbedrijf gaat hier 56 studentenwoningen en 38 stadswoningen realiseren en verhuren. Er is veel vraag naar betaalbare studentenwoningen en huurwoningen in de binnenstad. Door het ontwikkelen van dit gebied ontstaat er weer een mooi en levendig stukje binnenstad.

Studentenwoningen
De studentenwoningen liggen aan de Vestdijk. Er komen 41 zelfstandige studentenwoningen met eigen keuken en badkamer. De huurprijs van deze studentenwoningen wordt ongeveer 325 tot 375 euro per maand, exclusief servicekosten. Ook komen er drie groepswoningen met elk vijf studentenkamers. De huur per kamer wordt ongeveer 200 euro per maand, exclusief servicekosten.

Stadswoningen
Er komen twee typen stadswoningen; op de eerste woonlaag een gelijkvloerse woning en daarboven een woning die uit twee woonlagen bestaat. De stadswoningen liggen aan het gezamenlijke binnenhof en aan de Havenstraat. Iedere woning beschikt over een parkeerplaats en berging in de garage onder de woningen. De huurprijs voor een stadswoning is ongeveer 700,00 euro, exclusief servicekosten.

Ballast Nedam ontwikkelt en bouwt de woningen. Woonbedrijf neemt de woningen over en verhuurt deze. Het ontwerp is van Van den Pauwert Architecten. Om de nieuwbouw te realiseren, worden het bedrijfspand aan de Vestdijk 133 van Woonbedrijf en de huurwoningen (Havenstraat 12, 12A, 12B en 18) van de gemeente en Woonbedrijf gesloopt.

Pilot
Een aantal jaren geleden merkten gemeente Eindhoven en Woonbedrijf dit project aan als pilotproject om op een andere manier met gemeentelijke regelgeving om te gaan. Zo werd ruimtelijke ontwikkeling op deze plek mogelijk gemaakt. Hierbij was het belangrijk om de plannen in lijn te brengen met de wensen en behoeften van buurtbewoners.

Binnen deze afspraken haalde Woonbedrijf samen met werkgroep Oude Haven, een klankbordgroep van buurtbewoners, ideeën op voor de nieuwbouw. Over deze ideeën gingen we in gesprek met omwonenden. Zo konden we een plan ontwikkelen dat wordt gedragen door de buurt. De buurt is ook betrokken bij afspraken rondom de sloop en de bouw van de woningen en bij sociale beheervraagstukken die de buurt aangaan, zoals parkeren.

Start bouw naar verwachting zomer 2016
Op 2 februari presenteerden Ballast Nedam, gemeente Eindhoven en Woonbedrijf de uitkomst van deze gesprekken aan de buurt en nu ligt er een concept nieuwbouwplan. Binnenkort start de bestemmingsplanprocedure. We verwachten medio 2016 te starten met de sloop van de oude panden. Dan kan in de zomer van 2016 de nieuwbouw starten.

We verwachten dat de studentenwoningen medio 2017 klaar zijn, op tijd voor het nieuwe studiejaar. De stadswoningen zullen hoogstwaarschijnlijk eind 2017 gereed zijn.

Tijdelijk initiatief PIT040
Woonbedrijf is eigenaar van de bedrijfshal Vestdijk 133, door leegstand een kwetsbaar stukje binnenstad. Daarom bieden we tot aan de sloop de ruimte aan een tijdelijk creatief project: PIT040. Laurie en Ard van Pillogames hebben de bedrijfshal omgetoverd tot een fantastische binnenspeeltuin die tegelijkertijd iets extra’s biedt aan de buurt.