Kijkdag voor studenten levert enthousiaste reacties op
Op zaterdag 16 april bezochten ruim 100 internationale studenten de nieuwe woontoren op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), die nu nog in aanbouw is. Studentenhuisvester Vestide, onderdeel van Woonbedrijf, organiseerde er rondleidingen om de wensen van de huidige Spacebox-bewoners in kaart te brengen. Onder grote belangstelling werd ook de naam van de woontoren onthuld: Aurora. In augustus is het gebouw klaar voor bewoning.

De woontoren met 303 studentenwoningen, in eerste instantie bedoeld voor internationale studenten, is ontwikkeld in opdracht van Woonbedrijf/Vestide en biedt als eerste permanente studentenhuisvesting op de campus van TU/e. Op dit moment verhuurt Vestide hier 186 Spaceboxen. Als de nieuwe wooneenheden zijn opgeleverd zullen de Spaceboxen verdwijnen. De Spaceboxen krijgen een andere bestemming.

Reacties toekomstige bewoners
De kijkdag op 16 april bood Vestide een extra gelegenheid om studenten te betrekken bij de nieuwe woningen. De rondleidingen leidden tot positieve reacties. Lu Chungui (24) uit China: "Alles is goed: de woning zelf, de meubels, het grote raam – overal is aan gedacht." "Het comfort is beter", zegt ook Odete de Almeida (35) uit Portugal. "Er staan nieuwe meubels, de sfeer is goed en het is fijn om een ontmoetingsruimte te hebben waar je een beetje kunt relaxen." Ook Benjamin Feleke (25) uit Hongarije is verrast over de ruimte: "Van buitenaf zie je niet hoe ruim het binnen is. De kamers zijn echt groot; dat zijn we niet gewend."

Plaats voor ontmoeting
De woontoren telt 14 verdiepingen. Elke verdieping – behalve de begane grond en de 14e – heeft dezelfde indeling: 2 groepswoningen van 4 kamers met gedeelde voorzieningen, 9 kleinere en 5 grotere studio’s met eigen sanitair en keukenblok, en 1 tweekamerappartement.
In Aurora is plaats voor 303 studenten. De bewoners delen de balkons en kunnen elkaar ontmoeten in de grote ontmoetingsruimte op de begane grond. Plamen Poisliev (21) uit Bulgarije: "De gezamenlijke ruimte vind ik belangrijk, ik leer graag andere studenten kennen. Dit is een prima plek om te wonen want alles is dichtbij. Alleen voor de winkels moet je een stukje fietsen."

Open voor suggesties
Tijdens de kijkdag beantwoordde districtsmanager van Vestide, Harald Evers, samen met zijn collega’s vragen van studenten. "Het moment van verandering komt er nu snel aan", zegt hij. "Rond 1 augustus kunnen onze huurders verhuizen naar hun nieuwe appartementen en kamers. Vandaag hebben ze daar een eerste blik op kunnen werpen en wij staan open voor hun suggesties.

Aurora en Luna
Student bouwkunde Reijn van den Burg (24) was betrokken bij de naamgeving. Hij organiseerde een brainstormsessie met studenten, onder andere van Cosmos: de vereniging voor internationale studenten. De sessie leverde meer dan 100 suggesties op. "We hebben de naamcommissie van TU/e goed aan het werkt gezet", zegt Reijn.
Tegelijk met de woontoren van Vestide kreeg ook TU/e-gebouw Potentiaal een nieuwe naam.

Uit de 100 suggesties van de studenten selecteerde de naamcommissie een shortlist van 8 naamparen voor beide gebouwen. Vertegenwoordigers van Vestide, Camelot, TU/e Real Estate Management en de studenten kozen daar de definitieve namen uit. "De namen verwijzen naar de drukste momenten bij de gebouwen: de ochtend en de avond", zegt Reijn. Aurora, zoals de nieuwe woontoren heet, is de Romeinse godin van de dageraad. Het Potentiaalgebouw krijgt de naam Luna, de godin van de maan. Jo van Ham, vice-voorzitter van het College van Bestuur van TU/e: "Met Aurora en Luna bieden we studenten comfortabele permanente woonruimte, met een mooie uitstraling, een prachtig uitzicht op de Dommel en de sportvelden. Daar zijn we heel trots op. Het studentenleven bestaat niet alleen uit studeren; we vinden wonen, sport, vrije tijd en elkaar ontmoeten net zo belangrijk. Op de campus kan dat van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat."