Een sociaal experiment
In zes verschillende straten waar Woonbedrijf woningen verhuurt, start een sociaal experiment: de Straatfiets, van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys en het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf. Er wordt een complete fiets in onderdelen bij verschillende buren bezorgd. Samen kunnen de buurtbewoners de fiets in elkaar zetten. Woonbedrijf ziet dit als een kans om buren samen te brengen en op een leuke manier het gesprek met elkaar aan te gaan.

De eerste vier bezorgdata van de fietsonderdelen zijn op 25 en 26 mei en op 2 en 3 juni. De straten worden niet van tevoren bekendgemaakt.

Hoe werkt de Straatfiets?
De kunstenaars van Tilburg Cowboys gaan als ‘TCB Pakketservice’ pakketjes bezorgen met de onderdelen van een complete, nieuwe fiets. De bezorgde pakketjes bevatten per straat alle onderdelen voor één fiets: een straatfiets. Deze straatfiets is gratis, maar niet voor niets; de bewoners moeten zelf de onderdelen verzamelen en de fiets in elkaar zetten.

De helft van de buren ontvangt een onderdeel, zoals een trapper of zadel. De andere helft ontvangt een afhaalbewijs. Het initiatief ligt bij de straatbewoners om de onderdelen bij elkaar af te halen en de fiets te monteren. Een van de pakketjes bevat een cijferslot met code voor de hele straat. Als de straat erin slaagt de fiets in elkaar te zetten, krijgen ze de code van Tilburg Cowboys.

Het afhalen van pakketjes bij de buren en het monteren van de fiets is een manier om buren met elkaar in contact te brengen. Uiteraard stopt het niet met het in elkaar zetten van de fiets; het beheren van het gezamenlijk eigendom is een misschien wel een van de moeilijkste opgaven!

Gesprekstips
Tilburg Cowboys is van mening dat onze leefomgeving steeds onpersoonlijker wordt: "Veel mensen hebben honderden Facebook-vrienden, maar kennen hun eigen buurman niet. Het afhalen van pakketjes is soms nog het enige contact dat we hebben met sommige buren. Zowel de ontvanger als afhaler krijgt een ‘afhaalprotocol’ met gesprekstips om het moment van afhalen te intensiveren. Gemiddeld duurt zo’n moment twaalf seconden, met deze tips hopen de Tilburg Cowboys dit te verlengen tot een minuut."

Straatfiets.nl
De bewoners wordt gevraagd om het verloop van het proces te laten zien op social media. Alle berichten met de hashtag #straatfiets worden verzameld op de website www.straatfiets.nl.

Hoe gaat de straat om met de gezamenlijke fiets? Welke sociale structuren worden zichtbaar? Wie neemt verantwoordelijkheid voor het onderhoud? Waar wordt de fiets gestald? Hoe gaat het overleg over het gebruik van de gezamenlijke straatfiets? Of staat de fiets binnen een week op Marktplaats? En wie weet resulteert dit in spontane buurtfeestjes?

Over Tilburg Cowboys
Tilburg Cowboys is een kunstenaarscollectief dat bekend staat om hun sociale innovatieve aanpak. Sinds 2001 produceren zij toegankelijke en frisse projecten met een sociaal gezicht. De Cowboys observeren hun omgeving van binnenuit, midden in de samenleving. Ze herkennen onderhuidse patronen en gedrag en veranderen graag de regels, zodat onbewust gedrag bewust wordt, en wellicht nieuw gedrag of nieuwe vragen uitgelokt worden. Tilburg Cowboys zoeken de interactie op, en maken mensen graag deelgenoot van hun projecten. Het doel van hun projecten is het teweegbrengen van verwondering, van interactie, van gesprek, van begrip en daarmee kunst als bindmiddel inzetten in de maatschappij.

Over Buurtcultuurfonds Woonbedrijf
Woonbedrijf gelooft dat kunst en cultuur buurten kan versterken. Daarom heeft Woonbedrijf samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds het Buurtcultuurfonds Woonbedrijf in het leven geroepen.