Grenzend aan het Witte Dorp in Stratum ligt de St. Leonardusstraat. In deze karakteristieke straat verhuren Woonbedrijf en Vestide 104 boven- en benedenwoningen. Alle woningen in de straat worden gerenoveerd: de woningen krijgen nieuwe riolering en een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

Planning
Raymond Heister, gebiedsbeheer in de St. Leonardusstraat, legt uit waarom het plannen van de renovatie best lastig is: "Vestide verhuurt ook woningen aan short-stayers. Zij wonen maar een paar maanden in de woning. Soms maken we afspraken met een bewoner, maar tegen de tijd dat wij het werk willen uitvoeren, woont er iemand anders."

Zo min mogelijk overlast
Natuurlijk zorgt de renovatie van de straat voor overlast. Bewoners hebben bijvoorbeeld even geen stromend water, vakmannen lopen in en uit en het werk geeft rommel. Woonbedrijf beperkt de overlast zo veel mogelijk. Raymond: "We houden de tijd per woning zo kort mogelijk. En bewoners kunnen bijvoorbeeld het toilet, de keuken en de wasmachine in de twee proefwoningen gebruiken."
Bewoner Gijs vindt de proefwoningen een goede oplossing: "Op dit moment zijn ze in mijn huis aan het werk, dus ik ben even naar de proefwoning gevlucht. Hier is het rustig, lekker warm en er is stromend water, internetverbinding en verse koffie!"

Mooi resultaat
Bij Awa Zare is de verbouwing klaar. "Ik ben zo blij met de verbouwing. De woonkamer lijkt een stuk groter, omdat de muur tussen de woonkamer opengebroken is. En ik heb een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Echt heel fijn!" Bewoners mogen zelf veel kiezen. Bewoner Hans: "Ik mag kiezen uit verschillende tegels, keukenbladen, kastjes en greepjes. Het is heel flexibel allemaal."

Leren van elkaar
Vakmannen van de Bouwservice van Woonbedrijf lopen met de aannemer mee tijdens de renovatie. Mustafa Uçar van Bouwservice: "Bouwservice voert reparaties en verbeteringen aan de woningen uit. Om problemen snel op te lossen, is het voor ons dus belangrijk om te weten waar leidingen lopen en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Daarnaast kennen we de huizen natuurlijk erg goed en kunnen we andersom ook waardevolle tips geven aan de aannemer."