‘Vernieuwbouw’ Den Haagacker start voorjaar 2017
Woongebouw voor senioren Den Haagacker in Valkenswaard staat aan de vooravond van een grootschalige verbouwing. Het gebouw deelt allerlei voorzieningen met het naastgelegen zorgcentrum De Bogen van zorgorganisatie Valkenhof. Tijdens een feestelijke bijeenkomst met bewoners tekenden Woonbedrijf en Valkenhof een samenwerkingsovereenkomst, waarin zij afspreken hoe zij tijdens en na de werkzaamheden met deze voorzieningen omgaan.

Splitsing én verbinding Den Haagacker en De Bogen
Den Haagacker is in de jaren ’70 gebouwd. Inmiddels zijn de 101 aanleunwoningen en de bedrijfsruimtes gedateerd. Daarom wordt het gebouw tot op de grond afgebroken en opnieuw opgebouwd.

Er komt een logische en duidelijke splitsing tussen Den Haagacker en De Bogen. Met eigen entrees, gangen, liften, trappenhuizen en installaties. Maar er blijft wel een interne verbinding voor de zorgverlening en de toegang tot de ontmoetingsruimte. Ook zijn er afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat De Bogen gewoon kan blijven functioneren tijdens de werkzaamheden.

De nieuwe woningen in Den Haagacker
In Den Haagacker komen 105 zelfstandige woningen voor senioren, met verschillende indelingen. Zo kunnen bewoners kiezen wat voor woning het best bij hen past. De woningen zijn allemaal voor senioren van 65 jaar en ouder die zelfstandig kunnen wonen, maar wel in een beschermde omgeving met zorgverlening. Een deel van de woningen wordt mogelijk verhuurd aan een andere, maatschappelijke doelgroep.

Alle woningen en het gebouw worden toegankelijk voor rolstoelen. Er komt een gezamenlijke ontmoetingsruimte en er komt een ruimte van ongeveer 200 m2 die Valkenhof gaat huren voor De Bogen.

Andere woonruimte voor bewoners
In maart 2015 begon Woonbedrijf al met het zorgen voor andere woonruimte voor de bewoners van Den Haagacker. Hierbij zoeken we steeds naar woonruimte die past bij de wens van de bewoners. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dit lukken. Alle bewoners houden het recht om terug te gaan naar Den Haagacker als de nieuwe woningen klaar zijn.

Alvast beheert de woningen die nu leegkomen.

Planning
Woonbedrijf werkt op dit moment aan de keuze van een aannemer. In het voorjaar van 2017 starten de werkzaamheden en in 2018 moeten de woningen dan klaar zijn voor de bewoners. Het is nog niet bekend wanneer Woonbedrijf begint met de verhuur.