Na iets meer dan een jaar is het dan zo ver. De renovatie van de 232 Airey-woningen in de Eindhovense buurt Lievendaal is klaar. De woningen en bergingen kunnen weer vele jaren mee. De buurt heeft een frisse uitstraling gekregen en is een stuk energiezuiniger geworden!

Meer comfort, lagere energiekosten
De renovatie bestond uit 3 onderdelen: onderhoud, comfortpakket (isolatie dak, gevel en vloer) en zonnepanelen. Het onderhoud was gratis en voerden we uit bij alle woningen. Daarnaast konden bewoners zelf kiezen voor een comfortpakket en/of zonnepanelen. Voor de keuzepakketten vroegen wij een verhoging van de huur en/of servicekosten. Omdat de besparing op de energiekosten hoger is dan de huurverhoging, gaan bewoners erop vooruit. Caspar de Haan onderhoud & renovatie
voerde de werkzaamheden uit.

Duurzame buurt
In totaal hebben 138 bewoners (59%) gekozen voor het comfortpakket en 114 bewoners (49%) voor zonnepanelen. Er liggen nu 1.092 zonnepanelen op de daken. Samen produceren ze 228.480 tot 310.080 kWh per jaar. Dit is gelijk aan het jaarverbruik van 100 huishoudens met 2 personen. Met deze cijfers zetten we een flinke stap in het duurzamer maken van de buurt.

Positieve ervaringen van bewoners
De bewoners zijn blij met het onderhoud en de verbeteringen.
Yvonne: "Ik ben erg tevreden met de woning hoe die nu is. Ik ervaar minder tocht in de gang en het huis is ook iets warmer. De mechanische ventilatie werkt er goed."
Els: "Ik merk verschil in stoken. De verwarming stond voorheen altijd op 22/23 graden en nu staat ie op 19/20 graden."
Huub "Het huis was koel in september (met die hitte) en warm in de winter (vorst). De zolder is ook warmer (in de winter) en de vloer is minder koud."

Planning
We zijn in februari 2020 begonnen met de werkzaamheden en in april 2021 was de laatste woning klaar. Door de coronamaatregelen heeft de uitvoering 4 maanden langer geduurd dan gepland.