In de Eindhovense buurt Eckart Vaartbroek maken we 115 woningen energiezuiniger, comfortabeler en gezonder. Ook krijgen de woningen een nieuwe uitstraling. We zijn in mei begonnen en de eerste 3 blokken zijn nu klaar aan de buitenkant.

Naast onderhoud aan dak en gevel gaan we de woningen ook verbeteren. We isoleren het dak van buitenaf, verbeteren de isolatie van de gevel en plaatsen nieuwe en beter isolerende beglazing. Door deze isolerende maatregelen gaan de woningen van energielabel D naar A. Om de lucht in huis gezond te houden, brengen we een WTW balansventilatie aan.

We hebben nu een luchtdichte woning. Als we over 10 of 15 jaar de volgende stap maken naar CO2 neutraal, dan kunnen we de cv-ketels makkelijk vervangen door een warmtepomp of andere energiezuinige installatie.

Standaard en keuzes

We pakken eerst de buitenkant aan. Voor de werkzaamheden binnen (keuken, badkamer, toilet) kunnen bewoners zelf keuzes maken (wat en wanneer). De standaard werkzaamheden zijn verplicht en doen we bij alle woningen. Bewoners betalen voor de verbeteringen een huurverhoging van €23,- per maand. Omdat de besparing op de energiekosten hoger is dan deze huurverhoging gaan de woonlasten omlaag bij gelijk gebruik. Bewoners kunnen daarnaast via een app allerlei keuzes maken, zoals zonnepanelen, indeling van de voordeur of kleuren voor keuken, badkamer en toilet (als deze in aanmerking komen voor vervanging).

Workshops

Bewoners konden vooraf een workshop Renovatieplan en Woonlasten volgen en die werden goed bezocht. Vanwege corona gebeurde dit vooral 1 op 1 waardoor er ook meer tijd was voor kennismaking. In de workshop Renovatieplan dachten bewoners onder andere mee over de keukenopstelling. Tijdens de workshop woonlasten lieten we bewoners zien wat het verbeteren van een woning betekent voor het comfort, het binnenklimaat van de woning en voor hun portemonnee.

Toen het plan definitief was, kregen bewoners een infoboekje en konden ze alle werkzaamheden bekijken in de modelwoning. Ruim 80% van de bewoners is akkoord gegaan met het renovatieplan.

Bewonersapp

Bewoners kunnen een app installeren, waarmee ze al hun keuzes aangeven. Ook kunnen ze chatten met de aannemer en via de app de enquêtes invullen. Veel bewoners maken hier gebruik van. Waar nodig bieden we hulp.

Hergebruik

Tijdens opruimdagen kunnen bewoners hun overtollige huisraad kwijt. De aannemers doen dit samen met Het Goed. Dit kringloopwarenhuis neemt de bruikbare spullen mee zodat deze niet onnodig de container op gaan en een tweede leven krijgen. Ook de zinken goten die we van de woningen afhalen, worden ergens anders hergebruikt.

Planning


We zijn begin mei 2021 gestart met de buitenkant en verwachten daarmee in het voorjaar 2022 klaar te zijn. Na de bouwvak beginnen we met de eerste binnenwerkzaamheden. Bewoners kunnen in de app een startweek kiezen binnen een tijdvak. Naar verwachting zijn eind 2022 alle werkzaamheden gereed.