In Eckart Vaartbroek in Woensel maken we 115 huizen energiezuiniger en comfortabeler. De huizen krijgen onderhoud aan dak en gevel én krijgen betere isolatie. De buitenkant krijgt een nieuwe, frisse uitstraling. Daarna pakken we de binnenkant van de huizen aan.

Het gaat om eengezinswoningen die zijn gebouwd in 1967. We isoleren het dak, verbeteren de isolatie van de gevel en er komen beter isolerende ramen. Hierdoor gaan de huizen van energielabel D naar A. De renovatie verhelpt de overlast van tocht. Een warmteterugwin-installatie zorgt ervoor dat de lucht in huis gezond blijft.

Huurverhoging

Bewoners betalen voor de verbeteringen een huurverhoging van €23,- per maand. Maar uiteindelijk besparen ze geld, omdat de verbeteringen zorgen voor lagere energiekosten (bij gelijk gebruik).

Eerst de buitenkant

We pakken de buitenkant van de woningen per blok aan. Bewoners kunnen zelf keuzes maken in wat ze willen verbeteren. We kunnen de keuken en badkamer vervangen, als die hiervoor in aanmerking komen. Het toilet beneden kan worden gerenoveerd. Ook kunnen bewoners kiezen voor zonnepanelen op hun dak.

Workshops

Bewoners konden vooraf de workshops Renovatieplan en Woonlasten volgen. In de workshop Renovatieplan legden we uit waarom we de renovatie doen, wat die inhoudt en wat het resultaat is.
De workshop Woonlasten ging vooral over de kosten en besparing.

Planning

We verwachten rond het voorjaar van 2022 klaar te zijn met de buitenkant van de huizen. Halverwege 2022 willen we ook klaar te zijn met de binnenkant. De aannemers Van Rijswijck en Jansen Huybregts voeren de werkzaamheden uit.

Marjan van de Ven, bewoonster

Bij Marjan is de buitenrenovatie al gedaan. Ze woont al sinds 1967 in het huis, toen kwam ze er met haar ouders wonen. "De renovatie was echt nodig. De laatste jaren begon het boven wel eens te klapperen als het flink stormde. Ik had ook last van tocht. In de winter was het binnen vaak heel koud, in de zomer juist heel warm.

Marjan is blij met de renovatie. "De isolatie is veel beter nu. Ik keek wel tegen de renovatie op. Ik wist niet hoe het zou zijn en was bang voor een hoop rommel. Gelukkig werd van te voren goed aangegeven wat er wanneer werd gedaan. Alle data stonden netjes in de app. En toen de vakmannen eenmaal bezig waren, ging het heel snel. En het was ook wel leuk hoor, al die mannenbenen die voorbij kwamen op die steigers!

De huizen hebben nu een mooie, landelijke uitstraling. In oktober beginnen ze bij mij binnen. Ik laat het toilet renoveren. En ik laat mijn badkamer naar de voorkant van het huis verplaatsen."