Meneer Corstjens staat al voor het raam op de uitkijk. "Ik heet eigenlijk Johan, maar zeg maar Jan. Zo noemt iedereen me." Jan haalt zijn mooiste servies uit het dressoir, voor de koffie én een appelflap. "Want ik krijg niet elke dag bezoek!" Jan is meestal buiten, in de wijk, waar hij al meer dan 20 jaar elke werkdag rommel opruimt.

Jan woont al sinds 1954 in de Johannes Vermeerstraat. Eerst met zijn ouders, nu alleen. Foto’s van zijn familie en zijn vroegere honden hangen aan de muur. Zijden bloemen staan op tafel. Jan maakt er iets van! "Ik woon hier goed en ben snel tevreden. Ik help graag met opruimen en leegscheppen van putten. Lekker werk is dat. En zo blijf ik in beweging."

Goeie buurman

Als we naar buiten gaan, zwaait de buurvrouw vanuit haar voortuin. Ze is blij met Jan. Hij houdt haar achterpad schoon. In de winter hoort ze vroeg in de ochtend al gestommel. Als ze dan haar voordeur opendoet, is de sneeuw op haar stoep weg. "We houden een oogje in het zeil. Een tijdje geleden misten we Jan. We zagen hem al een paar dagen niet. Bleek hij een weekend bij zijn vriendin te zijn!" De buurvrouw lacht. "Dan zijn we blij en opgelucht als hij er weer is." Een goeie buurman

Overbuurman

Dave komt ook even buurten. "Jan heeft altijd goede zin", zegt hij. "Ik heb hem nog nooit chagrijnig gezien. Hij is 82 jaar en is nog hartstikke scherp. Elke donderdag, als de kliko’s geleegd zijn, zet hij ze bij iedereen weer terug voor de deur. We hebben er een hele goeie buurman aan. En als bij Jan de tv het niet doet, dan kom ik die even maken. We helpen elkaar hier een beetje."

Door weer en wind

Elke ochtend nog vóór 5.30 uur begint Jan aan zijn rondje door de wijk. Met een grijper en vuilniszak. Door weer en wind ruimt hij troep in de wijk op. "Nou, toen het zo enorm hard regende, ben ik een dagje niet gegaan. Maar anders ga ik altijd!" Soms gaat Jan wat later op de dag, zoals vandaag. Kinderen op het schoolplein roepen en wijzen. "Daar ligt de bal! Gooi hem effe terug!" Met een zwier zwaait Jan de bal over het hek.

Blij met Jan

Bij De Toeloop drinkt Jan altijd een kop koffie en leest hij de krant. Nu kan dat even niet door corona. Toch brengt hij nog steeds het oud papier daar weg als de papiercontainer om de hoek staat. "We zijn heel blij met Jan!", zegt een medewerkster van de buurtinfowinkel. "Hij ruimt alle troep op, bij de woningen voor ouderen tot in de parkeergarage van de supermarkt . Als Jan er niet was, zou het hier een puinzooi zijn."

Boeddha en Assepoester

Tijdens het opruimen komt Jan een hoop tegen. Voor zijn spiegel in de hal staan allemaal gevonden poppetjes. "Ik vind van alles! Pas nog een goed paar schoenen. Die heb ik in de kledingcontainer gedaan. Heeft iemand er nog wat aan." Zijn mooiste vondst, een boeddha, staat samen met Assepoester in de vensterbank. "Die gooi je toch niet zomaar weg?" Als Jan er niet was, zou het hier een puinzooi zijn.

Geen poespas

Jan laat ook zijn oorkonde zien. ‘Winnaar goed bezig-trofee’, staat erop. Hij is er best trots op. "Al ben ik maar een uurtje gebleven bij de uitreiking. De microfoon deed het niet, ik moest een stukje taart delen en daarna óók nog betalen voor de parkeergarage." Hij grinnikt. Voor Jan geen poespas. Gewoon een praatje is al genoeg. Dus komt u Jan tegen in de buurt? Nodig hem dan uit voor een kop koffie. "Dat vind ik gezellig", knikt Jan "Thuis zitten, daar is ook niks aan!"