In oktober 2019 leverden we 52 nieuwe woningen op in Helmond, in de wijk Binnenstad-Oost. Deze staan op het Arie Willemshof, aan de Heistraat, de Blinkertsestraat en op de hoek van de Toon van de Laarstraat. De meeste woningen staan op het Arie Willemsplein. Hoe ziet dit hofje er 2 jaar later uit en hoe bevalt het wonen? Met beheerder Appie van Haaren maakten we een rondje.

10.00 uur

Appie is beheerder in Helmond en Tongelre. De beheerders zijn de oren en ogen in de wijk. Ze houden toezicht, pakken kleine overlastzaken op en praten vaak met bewoners. Ook reiken ze de sleutels uit aan nieuwe bewoners.

10.30 uur

Bram Rautenberger woont met zijn vriendin en zoontje in het hofje. Het wonen bevalt hem goed. Bewoners ervaren overlast omdat er alcoholisten en drugsgebruikers op het bankje in de buurt zitten. De gemeente haalt de bank daarom weg.

11.00 uur

Het onkruid in het bloemenperk in het hofje staat hoger dan de bloemen zelf. En ook het gras begint lang te worden. De gemeente moet dit bijhouden omdat het gemeentegrond is. Bewoners kunnen zulke dingen melden via de BuitenBeter-app. Die melding komt dan bij de gemeente binnen. Hetzelfde geldt voor meldingen over grofvuil en vuilnis naast containers en ongedierte.

11.30 uur

Jos van Bussel en zijn vrouw wonen hun hele leven al in de wijk Binnenstad-Oost. Ze woonden eerder in een koophuis, maar wilden de zorgen hiervan niet meer. Dit was precies wat ze zochten: een huurwoning in het centrum, alles op de begane grond en een mooi terras. Doordat hun terras grenst aan het plein in het hofje, maken ze vaak een praatje met bewoners die langskomen. Zo leerden ze hun medebewoners snel kennen.

12.15 uur

In de buurt zit ook Stichting De Fonkel. Jos is er al jaren bestuurslid. "De Fonkel staat vooral voor vermaak en muziek. Er is een theaterzaal voor optredens, er repeteren koren en eens in de week komt er een groep dames handwerken. Ook kunnen buurtbewoners hier elke maand eten. Dat is heel geliefd." Naast het vermaak zet de Fonkel zich ook op andere manieren in voor buurtbewoners. Zo kookt een groep vrijwilligers elke week voor eenzame mensen. "Dit zijn vooral mensen die thuis wonen, zorg hebben en niet veel buiten komen. Zo proberen we samen met de zorgverleners die eenzaamheid een beetje te doorbreken."