Al 50 jaar of zelfs langer hetzelfde huis huren. Kunt u zich dat voorstellen? Een lange en bijzondere tijd waarin je veel meemaakt. Dat vinden wij een bloemetje waard! Bij 3 van deze bewoners gingen we persoonlijk langs. Ze wonen alle drie in Veldhoven, al sinds de Philips-tijd. Dat leverde mooie verhalen op.

Willy Dierdorp

Een grasveldje, terrasje en veel bloemen. De achtertuin van Willy is een prachtig groen hoekje. En ook al is ze bijna 90 jaar, ze houdt de tuin nog steeds zelf bij. "Op het gras na", geeft ze toe. Haar man werkte bij Philips en zo konden ze de woning huren. Toen het huis te klein werd voor het gezin, overwogen ze te verhuizen naar een koopwoning. Uiteindelijk zijn ze gebleven en hebben ze een stuk aangebouwd.

De tuin in

Willy hoopt nog lang in haar huis te mogen wonen. Een appartement? Nee. "Ik vind het leuk als ik daar even op visite ben. Maar dan ben ik ook weer blij als ik thuis ben! Ik moet naar buiten kunnen. De tuin in." Ook de buurt vindt Willy erg fijn. "Het is hier rustig en ik heb leuke buren. Als ik hulp nodig heb, zijn ze er."

Bernard Hartman

Bernard woont in de Oranjewijk in Veldhoven. In de kast in zijn woonkamer staan oude radio’s. Ook heeft hij platenspelers en taperecorders. Alles doet het nog en veel gebruikt Bernard nog steeds. "Zoals de eerste cd-speler van Philips", zegt hij. Bernard repareerde jarenlang elektronica in het Technisch Servicecentrum van Philips.

Een van de oudsten

Het is volgens Bernard fijn wonen in zijn buurt. "Rustig, nooit gekke toestanden. De huizen hier zijn begin jaren 60 opgeleverd. Er woonden allemaal Philips-medewerkers. Allemaal van rond dezelfde leeftijd. Maar de wijk is gaan vergrijzen. Ik ben nu een van de oudsten. Er zijn nog een paar andere bewoners die ik ken uit de Philipstijd. Er wonen nu veel nieuwe mensen, vooral jonge gezinnen. Ik zie weer kinderen spelen in de straat."

Henriette van Heeswijk

Henriëtte verhuisde precies 50 jaar geleden naar deze woning. "Mijn man werkte bij Philips en we kregen dit huis aangeboden", vertelt Henriette. "Ik kom uit Eindhoven en kwam eigenlijk nooit in Veldhoven. Het was voor mij onbekend. Maar ik ben blij dat ik hier woon." Na de renovatie van 2 jaar geleden is het huis weer helemaal naar haar zin.

Voetbal

Ook het voetbalveld voor de deur is een reden om niet te verhuizen. "Mijn man is een echte voetballiefhebber. Hij is 80 jaar, maar nog harstikke actief. Hij voetbalde vroeger bij PSV. Nu traint hij kinderen bij S.V. Marvilde. En eigenlijk vond ik de woonomgeving ook wel fijn. Winkels dichtbij en een leuke straat. Veel buren ken ik al lang en daar heb ik ook goed contact mee. Sommigen zijn echt vrienden geworden. We kunnen altijd bij elkaar terecht."