Vandaag zijn de eerste woningen geplaatst op Buurtschap te Veld. Het plaatsen van deze woningen van Woonbedrijf markeert de start van Buurtschap te Veld, een bijzondere wijk aan de Castiliëlaan in het noorden van Eindhoven. Woonbedrijf plaatst op Buurtschap te Veld 250 sociale huurwoningen. Op Buurtschap te Veld komen zo'n 670 woningen te staan voor een periode van 30 jaar.

Alle 40 bewoners krijgen nog voor de feestdagen een nieuw thuis
De in totaal 40 woningen van Woonbedrijf vormen de eerste 'kamer' Kwartier. De woningen komen kant-en-klaar uit de fabriek van Barli in Uden. Een takelwagen zet de woningen in twee delen op hun plek. Deze week worden er 12 woningen geplaatst, daarna 4 per week. Alle bewoners komen er nog voor de feestdagen te wonen.

Duurzame woningen met 2 of 3 kamers
Het gaat om 24 tussenwoningen met 2 slaapkamers van 50 m2 en 16 hoekwoningen met 3 slaapkamers van 65 m2. De woningen met 2 slaapkamers hebben een kale huurprijs van 595 euro en de woningen met 3 slaapkamers hebben een huurprijs van 678 euro. De woningen zijn voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp. De woningen hebben allemaal een woonkamer met open keuken en toilet op de benedenverdieping. De slaapkamers en badkamer zijn op de eerste verdieping. De woningen hebben geen eigen voor- of achtertuin, wel een terras. Aan de voorkant van de woning is een binnenterrein dat de bewoners met elkaar delen en waar ze elkaar ontmoeten. De toekomstige bewoners kunnen meedenken hoe ze deze ruimte gebruiken.

'Mooi hoe alles samenkomt in Buurtschap te Veld'
Marieke Franken, directeur Woonbedrijf, is trots op dit bijzondere project en de unieke samenwerking. 'We kunnen op deze prachtige plek met veel groen door een unieke samenwerking snel 250 sociale huurwoningen plaatsen. Daar is veel behoefte aan. Het project is een fantastisch voorbeeld van een brede samenwerking tussen gemeente Eindhoven, 'thuis, Minitopia en Living LAB040. Met die samenwerking dragen we bij aan de grote opgave waar we voor staan. De woningen die er 30 jaar komen te staan zijn kwalitatief goed, voldoen aan de nieuwste duurzaamheidsnormen en zijn betaalbaar. De woonomgeving is prachtig: in de natuur en toch de stad dichtbij. Bewoners zijn betrokken bij een nieuwe manier van wonen, en geven hier samen invulling aan. Mooi hoe snelle beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en bovenal fijn wonen samenkomt in Buurtschap te Veld.'