Drents Dorp in Strijp heeft er 25 sociale huurappartementen bij. In juli 2020 begon Bouwbedrijf van Montfort met de bouw. In november 2021 waren de appartementen klaar. In het nieuwe gebouw wonen jong en oud, zoals Esther Verberne (26) en meneer en mevrouw Kramer (90 & 88).

Het nieuwe appartementengebouw heeft 3 verdiepingen en ligt aan de Koenraadlaan. In de appartementen wonen 1 of 2 personen. Ze hebben een woonkamer met een open keuken, 1 of 2 slaapkamers en een badkamer. De appartementen op de begane grond hebben een terras. De andere een balkon. Aan de achterkant van het gebouw komt nog een gemeenschappelijke tuin.

Voorrang

Bewoners uit Drents Dorp die al in een huurwoning van ons woonden, kregen voorrang op 10 appartementen. Op die manier krijgen (vooral oudere) mensen uit een eengezinswoning de kans om kleiner en gelijkvloers te wonen. In hun vertrouwde buurt. En komen de eengezinswoningen vrij voor gezinnen.

Geen trap meer

Zo kregen meneer en mevrouw Kramer voorrang op de appartementen. Zij huurden hiervoor 61 jaar een eengezinswoning in Drents Dorp. "We zijn verhuisd vanwege onze leeftijd", zegt mevrouw Kramer. "In ons vorige huis moesten we de trap op en af. Hier is gelukkig een lift."

Binding met Drents Dorp

Het echtpaar wilde graag in Drents Dorp blijven wonen. "Daarom hebben we ook gereageerd op dit appartement", zegt meneer Kramer. "We voelen ons echt thuis in deze wijk. We hebben hier veel sociaal werk gedaan voor de Zonnebloem. En als ik in de voortuin werkte, kwamen altijd wel buurtgenoten kletsen. Dus het is fijn dat we in de wijk blijven."

Blij en dankbaar

Ook Esther Verberne is in Drents Dorp gebleven. Zij woonde hiervoor in een huurappartement iets verderop. "Het was een prima appartement, maar ik heb me daar nooit echt thuis gevoeld", vertelt ze. "Dus keek ik met een schuin oog naar andere woningen." Ze zag de advertentie van de nieuwbouw aan de Koenraadlaan en reageerde daarop.

Duurzaam appartement

Esther is blij met haar duurzame appartement. "Het is iets kleiner dan mijn vorige appartement. Maar het is nieuw en duurzaam. Dat vind ik heel fijn, want ik ben erg bezig met het milieu en duurzaamheid. Het is hier goed geïsoleerd, er is een warmtepomp en er liggen zonnepanelen op het dak. Allemaal pluspunten."