Woonbedrijf heeft ook woningen voor studenten. Deze verhuren we onder de naam Vestide. Vestide is er voor alle voltijdstudenten in Eindhoven. We bieden kamers, studio’s en appartementen aan. Die zijn verdeeld over ongeveer 50 gebouwen. Hiervan zijn er 7 (deels) voor internationale studenten. Rien Jacobs is beheerder bij Vestide en laat zien wat hij in zijn dagelijks werk doet.

Rien is samen 2 andere collega’s beheerder bij Vestide. "Beheerders zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners. In ons geval voor studenten. We beantwoorden vragen of zetten die door naar collega’s. Ook sturen we de schoonmaak aan. De doelgroep studenten is echt anders dan ‘gewone’ bewoners. Studenten wonen ergens een paar jaar en vertrekken dan weer. Het is een snelle wereld. Bij Vestide zijn er elk jaar net zoveel verhuizingen als bij Woonbedrijf."

De woningen voor internationale studenten zijn gemeubileerd

Verhuist een student? Dan controleren de beheerders de woning. "We bekijken de staat van de woning en of er dingen kapot zijn. Misschien moet de vloerbedekking vervangen worden, zoals hier. Of is er een stekkerdoos kapot of lekt de kraan. Ook beoordelen we of de meubels nog veilig, heel en schoon zijn. Zo ja, dan blijven ze staan voor de volgende student. Zo niet, vervangen we ze. Na deze controle plannen we eventuele reparaties in en regelen de schoonmaak. Die reparaties en schoonmaak worden binnen 2 dagen gedaan. De dag erna is de ruimte weer verhuurd. Zo snel gaat het bij Vestide."

Yngwie is studentvrijwilliger

Yngwie Baron (24) studeert aan de TU in Eindhoven. Hij woont in een studio van Vestide. In het gebouw wonen zowel Nederlandse als internationale studenten. Overal waar internationale studenten wonen, woont ook één Nederlandse studentvrijwilliger. Die rol heeft Yngwie. "Ik help studenten met vragen of problemen. En ik organiseer leuke bijeenkomsten, zodat studenten elkaar kunnen leren kennen."

Vestide verhuurt ook 'gewone huizen'

Veel studenten wonen in een studio of kamer in een flatgebouw. Maar Vestide verhuurt ook ‘gewone huizen’ aan studenten, grote studentenhuizen. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de huizen in Limbeek, aan de ‘s Gravesandestraat. Rien: "Dit zijn eigenlijk studentenhuizen met 16 kamers. Elk ‘huis’ heeft 2 woonkamers en 2 keukens die de studenten delen. Het mooie aan deze buurt is dat er veel groen is." Soms zijn er ook opruimacties voor studenten. "Zoals het weghalen van fietsen er al heel lang ongebruikt staan. Of een container laten komen voor grofvuil. Dat doen we vooral omdat studenten vaak niet het geld of vervoer hebben om dit zelf weg te brengen."

Er zijn schoonmaakpieken bij Vestide

De gemeubileerde woningen maken we goed schoon voordat er een nieuwe student komt wonen. Frank Heessels werkt bij Fonville Schoonmaakbedrijven. Dit bedrijf doet veel schoonmaak voor Vestide. "Vooral de gemeubileerde woningen voor internationale studenten", vertelt hij. "In de zomer en winter zijn er echte schoonmaakpieken, omdat veel studenten dan gaan en komen. Afgelopen zomer maakten we 550 woningen schoon. In ongeveer 2 weken tijd. Dan is het verstand op nul en gassen! Afgelopen winter ging het om ongeveer 200 ruimtes."

Meer weten over Vestide? Kijk op www.vestide.nl.