De renovatie van de 108 woningen rond het Arnaudinaplein in de Eindhovense buurt Tivoli is klaar! Door de isolatie en nieuwe mechanische ventilatie hebben de bewoners nu een comfortabele, energiezuinige en gezonde woning. Deze renovatie was de laatste fase in de aanpak van de buurt. In totaal renoveerden en herbouwden we 554 woningen.
Duurzaam en energiezuinig
Bouwbedrijf Van Montfort isoleerde het dak, de dakkapel, de gevel en de vloer. Ook vervingen ze raamkozijnen en achterdeuren. Die hebben isolatieglas wat zorgt voor minder kou en tocht in huis. Een groot deel van de bestaande kozijnen kreeg een nieuwe bestemming elders. Door de isolerende maatregelen gingen de woningen van energielabel D/E naar energielabel A. Daarnaast kregen de woningen mechanische ventilatie en tochtroosters. Die zorgen voor afvoer van vuile en vochtige lucht en toevoer van frisse lucht. Bewoners konden ook kiezen voor een nieuwe badkamer, keuken of toilet als deze qua leeftijd aan vervanging toe waren. Uitbreidingen en keuzes waren mogelijk tegen huurverhoging, zoals een terrasoverkapping.
Renoveren in coronatijd
In het voorjaar van 2020 voerden we met elke bewoner een persoonlijk gesprek. Dit keer niet bij de bewoner thuis, maar in de modelwoning die coronaproof was met plexiglas tussen de tafels. In augustus konden we van start in aangepaste vorm. We werkten een tijd lang zo min mogelijk ín de woningen. Dit is later weer opgepakt en in februari 2022 hebben we de renovatie afgerond.
Aanpak Tivoli in fases
Tivoli is een buurt in Stratum met een heel eigen karakter. Het is een jaren '30-wijk die toe was aan onderhoud en vernieuwing. Daarom voerde Woonbedrijf hier de afgelopen 10 jaar onderhoud en nieuwbouw uit. Dit deden we in 5 fases. Bewoners zijn vanaf het begin bij de plannen betrokken. Zij dachten mee over buurtverbeteringen en onderhoud. Een betaalbare huur, lagere energiekosten, meer wooncomfort en duurzaamheid vonden we belangrijk. De fysieke woningverbetering was ook een aanjager voor de sociale afspraken in de buurt, zoals de aanpak van veiligheid en groen en het vergroten van de verantwoordelijkheid van bewoners. Deze vernieuwende aanpak van buurtverbetering resulteerde in een meetbare hoge tevredenheid en lage verhuisbewegingen onder bewoners. En het leidde tot een toevoeging van nieuwe woningtypen, waardoor bewoners langer in hun eigen buurt kunnen blijven wonen.