Je woont fijner in een buurt met veel groen! En we vinden het belangrijk dat dat er netjes uitziet. Veel groen in de openbare ruimte staat op gemeentegrond. Maar ook Woonbedrijf heeft hier en daar algemeen groen. Dit onderhouden onze groenleveranciers.

Een tuin hoort bij de huurwoning. En net zoals je je huis schoonmaakt, houd je ook de tuin bij. Dit geldt ook voor achterpaden. Het openbaar groen, dus in de straat, een park of speeltuin, is vaak van de gemeente. De gemeente onderhoudt dit ook. Maar er zijn ook stukjes groen van Woonbedrijf. En die onderhouden wij. Denk aan stukjes gras of struiken bij een flat. Of naast hoekwoningen.

Groenleveranciers

"We werken met een meerdere groenleveranciers", zegt senior vastgoedbeheerder Sanne Wels. "Die werken allemaal in een eigen gebied. Eerder werkten zij op frequentie. Dat betekent dat zij een bepaald aantal keer naar een buurt toe gingen om daar het groen te onderhouden."

Werken op beeldkwaliteit

Maar in de praktijk werkt dit niet het beste. Want in de lente groeien planten harder dan in de winter. En in de herfst vallen er veel meer bladeren dan in andere seizoenen. In die periodes is er vaker onderhoud nodig. En in andere periodes weer minder. Daarom werken de groenleveranciers nu op beeldkwaliteit. Dit is een beeld van het hoe het groen eruit moet zien. Er is beeldkwaliteit A, B, C en D. Waarvan A het beste is onderhouden en D het minst. "Het meeste groen van Woonbedrijf onderhouden we op B-kwaliteit."

Omschrijvingen en foto’s

Bij elke beeldkwaliteit is omschreven hoe het groen eruit moet zien. "Bijvoorbeeld hoeveel procent blad er in een grasveld mag liggen", zegt beheerder Pim Munnik. "Of hoeveel procent onkruid er tussen tegels mag groeien. " Dit staat allemaal in een document met voorbeeldfoto’s. En dit zijn er veel: van gras, tot onkruid, struiken en hagen. "Dit beeld zal in het echt heel af en toe anders zijn", zegt Pim. "Op sommige dagen vallen heel veel bladeren. Die kunnen onze hoveniers niet op dezelfde dag overal opruimen."

Rondje door de buurt

Wat hoort bij het standaard onderhoud van het algemeen groen? "Gras maaien, onkruid en zwerfafval weghalen, bepaald snoeiwerk…", somt Pim op. "De groenleveranciers rijden zelf rond om te zien of alles nog netjes is", zegt Sanne. "Ziet het groen er niet meer volgens beeldkwaliteit B uit? Dan krijgt het snel onderhoud. De hoveniers komen dus als het nodig is. Niet meer standaard om de zoveel tijd."

Doorgeven van onderhoud

"Bewoners merken ook vaak dingen op in het groen", zegt Pim. "Zoals een loshangende tak of zwerfvuil in het groen. Die kunnen ze via www.woonbedrijf.com of aan Bewonerscontact (040 243 43 43)" doorgeven. Gaat het om groen van de gemeente? Geef dit dan door via de Fixi-app. Zo houden we samen ons groen en onze buurten mooi!"